Flere barn har smerter

<p>Illustrasjonsfoto: Colourbox.com </p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com 

Stadig flere barn blir henvist til St. Olavs Hospital med uspesifiserte smerter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smerte

Den mest brukte definisjonen av smerte kommer fra International Association for the Study of Pain (IASP).

IASP definerer smerte som «en subjektiv opplevelse, en ubehagelig følelse/opplevelse. Denne opplevelsen kan enten knyttes til en skade av kroppen eller noe som føles som om det kan skade kroppen».

Ikke all smerte er et signal om kroppslig skade, og her er det viktig å skille mellom akutt og kronisk smerte, som kan ha svært forskjellige funksjoner og konsekvenser.

Smerter kan ha svært ulik styrke/intensitet. De kan være lette, nesten bare en murring eller et ubehag, gradvis stigende helt til meget intense, nesten uutholdelige smerter.

Kilde: Lommelegen.no

Overlege Marite Rygg ved sykehuset mener dataspill og tidspress kan være forklaringen.

Hun kommer i kontakt med disse barna fordi fastlegene deres mistenker at det kan være noe revmatologisk i veien med dem.

- Men vi finner ingen revmatologiske symptomer hos disse barna, sier Rygg til Dagens Medisin.

Mer hemmende enn barneleddgikt

Smertene kan være hemmende for barna, og i noen tilfeller er de mer hemmende enn hos barn med barneleddgikt, påpeker Rygg.

Overlegen mener at måten barna lever på kan være årsaken til smertene. Blant annet forteller noen av barna at de sitter mye stille, spiller dataspill og lever lite aktivt. I tillegg opplever de ofte tidspress i familien.

Disse barna har ifølge Rygg ofte smerter i nakke, skuldre og rygg, og de sliter med hodepine. Noen har også leddsmerter.

Barna er oftest fra skolealder og oppover. De fleste er i begynnelsen av tenårene.

En undersøkelse gjennomført av NOVA i 2007 viser at en fjerdedel av ungdommer mellom 14-17 år sitter mer enn tre timer foran PC-en på hverdager utenom skoletid. Det er langt flere gutter enn jenter som bruker mer enn tre timer ved PC-en enn jenter etter skoletid.

Vanskelig behandling

Behandlingen kan være vanskelig, forklarer Rygg:

- Dette kan ta lang tid og motivasjonen kan være problematisk. De må øke muskelstyrken sin og få i gang blodomløpet. De må bli varme, for å mykne opp musklene, sier hun.

- De blir bedre med trening. Men de må få forståelse av hvorfor de har vondt, og at det vil ta tid å trene seg opp, sier hun.

Problemet gjelder både gutter og jenter. Noen er overvektige, men også mange tynne eller normalvektige barn.

Rygg er bekymret for at dersom ikke disse barna ikke kommer i gang med trening, vil de beholde problemet når de blir voksne.

Personvernpolicy