Oppdrettere fortsetter krangelen

Skottene hevder at norske oppdrettsanlegg er fullere enn noen gang og at Norge nå vil overfylle EU-markedet med laks, slik at prisene faller. Dette avvises av norske oppdrettere. Foto: Scanpix.
Skottene hevder at norske oppdrettsanlegg er fullere enn noen gang og at Norge nå vil overfylle EU-markedet med laks, slik at prisene faller. Dette avvises av norske oppdrettere. Foto: Scanpix.

Norsk oppdrettsnæring avviser beskyldningene fra skotske oppdrettere om at markedet vil oversvømmes av billig norsk laks. - Det er bare sprøyt, mener Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs straffetiltak mot norsk laksenæring står for fall, noe som ifølge The Times har fått Angus MacMillan i EU Salmon Producers group til å heve en advarende pekefinger.

- Som et resultat av høye fôrpriser, har norsk eksport til tredjeland falt. Norske oppdrettere har nå langt mer laks i sjøen enn markedet noensinne kan etterspørre. Dette kan bare resultere i at norsk oppdrettsnæring på nytt dumper prisene, sier MacMillan.

Han forventer videre at Norge nå vil sende masse laks inn i markedet.

Direktør for markedsadgang i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Trond Davidsen, er dundrende uenig med MacMillan.

- Det er bare sprøyt. Etterspørselen er økende både i EU og globalt. Dessuten er det satt begrensninger på hvor mye vi kan produsere, blant annet gjennom en konsesjonspolitikk og et tak på maksimalt tillatt biomasse per konsesjon.

Direktør i FHL, Trond Davidsen, omtaler de skotske påstandene om dumping av oppdrettslaks som «sprøyt.» Foto: Scanpix.Direktør i FHL, Trond Davidsen, omtaler de skotske påstandene om dumping av oppdrettslaks som «sprøyt.» Foto: Scanpix.

Davidsen er heller ikke med på MacMillans spådommer om at skottene vil miste flere tusen arbeidsplasser som følge av at restriksjonene mot norsk laks oppheves. Ifølge The Times frykter MacMillan at så mange som halvparten av de 8000 sysselsatte i skotsk oppdrettsnæring kan bli tvunget til å gå.

- Det vil ikke bli flere tusen tapte arbeidsplasser i Skottland, slik MacMillan hevder. Igjen, vi ser en økende etterspørsel etter laks, og MacMillan har ingen holdepunkter til å hevde det han hevder, sier Davidsen.

Davidsen mener at norsk laksenæring ikke har kunnet operere med langsiktige avtaler i markedet på mange år, fordi næringen ikke har kunnet lovet konkurransedyktighet på pris dersom prisene har falt.

- Det vil neppe få noen stor betydning for prisen, slik skottene hevder. Prisen settes i markedet, og ikke gjennom administrative pålegg. Den mest praktisk betydningen for norsk oppdrettsnæring er at Norge nå kan konkurrere på lik linje med andre, og at man kan konkurrere dersom prisen faller.

FHL-direktøren mener likevel at minsteprisen ikke har hatt noen særlig praktisk betydning i forhold til markedet, men at den har vært en byrde fordi det har ført til mye administrasjonsarbeid fra både bedrifter og organisasjoner.

Videre hevder FHL-direktøren at en opphevelse av minsteprisene først og fremst vil bety mer trygghet for bedriftene, siden de nå kan inngå mer langsiktige avtale.

- Prisen settes på grunnlag av tilbud og etterspørsel, selv om det ligger minstepriser i bunn. I disse årene har det vært to uker hvor prisen har ligget og duppet ned mot minstepris, sier Trond Davidsen.

ABC Nyheter har ikke lykkes med å få kontakt med Angus MacMillan.

Personvernpolicy