Til kamp mot plastposer

En renovasjonsarbeider frakter plastposer til gjenvinning ved et anlegg i Xiangfan i Hubei-provinsen i de midtre delene av Kina. Kineserne holder på å drukne i bæreposer. (Foto: SCANPIX/REUTERS)
En renovasjonsarbeider frakter plastposer til gjenvinning ved et anlegg i Xiangfan i Hubei-provinsen i de midtre delene av Kina. Kineserne holder på å drukne i bæreposer. (Foto: SCANPIX/REUTERS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina forsøker å kutte ned på landets gigantiske forbruk av bæreposer av plast. Hensikten er ikke bare å skåne miljøet mot forurensning, men også å skjære ned på bruken av energi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Plastfakta
*Kineserne vil forby poser som er tynnere enn fire tusendels millimeter. De tynneste bæreposene brukes sjelden om igjen, og er derfor den verste forurensningskilden.
*De afrikanske landene Eritrea og Rwanda har forbudt all bruk av bæreposer av plast. Sør-Afrika, Kenya og Uganda har regler om minstetykkelse på slike poser.
*I vestlige land er plastbæreposer som kastes etter bruk, en stor kilde til forurensning. De blir ofte liggende og flyte på gater, fortauer, strender og andre offentlige steder.
*Fordi posene er lette, kan de bli ført langt av sted av vinden eller av strøm i elver. De er farlige for fugler og dyr, og kan føre til at kloakksystemer tetter seg.
(Kilder: Reuters, earthresource.org) (©NTB)

Det kan trengs, for kineserne bruker rundt tre milliarder bæreposer hver eneste dag. De tynneste av disse posene blir nesten alltid kastet etter en enkelt gangs bruk, og nå vil myndighetene i Beijing forby produksjon av poser som er tynnere enn 0,025 millimeter.

Den kinesiske produksjonen av bæreposer sluker 37 millioner fat råolje per år. Og når oljeprisen på de asiatiske markedene er oppe i 133 til 135 dollar per fat, blir det mange penger å spare på en reduksjon i forbruket.

Vil endre vaner

I tillegg kommer ønsket om en skjerpet kamp mot forurensningen i et land som sliter stadig mer med miljøet. Fra denne helgen av slutter Kina seg derfor til en voksende gruppe land, fra Irland til Bangladesh, som forsøker å endre forbrukernes bæreposevaner.

– Den innenlandske etterspørselen etter bæreposer vil synke dramatisk. Vi venter en nedgang fra 1,6 millioner tonn per år til rundt 1,1 millioner, sier Ma Zhenfeng som leder Kinas bransjeorganisasjon for plastprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Ning Ronju i miljøvernbevegelsen Naturens venner er skeptisk. Han sier til nyhetsbyrået Reuters at mye vil avhenge av om de nye reglene blir håndhevet på effektivt vis, spesielt i storbyer som Beijing der etterspørselen etter bæreposer er gigantisk.

Bruker heller veske

Ling, som er mor til en seks dager gammel gutt, sier at hennes familie allerede har vent seg til å bruke handlevesker av nylon.

– Det vil ta lang tid å bli kvitt plastposene, spår hun mens hun pakker inn varene hun har kjøpt på et supermarked i den kinesiske hovedstaden.

Miljøvernere har påpekt at det kan ta opptil 1.000 år for en plastpose å gå i oppløsning i naturen, og at slike poser utgjør en fare for smådyr, fugler og mange livsformer i havet. Dermed skulle man tro at innskrenkninger i bruken ikke vil være særlig omstridte.

Likevel protesterer Kinas plastposemakere, som frykter at restriksjonene på produkter fra lovlige bedrifter bare vil føre til en flom av privatprodukter. Det kan få følger for arbeidsplassene i de offisielt godkjente bedriftene, blir det sagt. (©NTB)