Møte med en countrydronning

Møte med en countrydronning
Møte med en countrydronning
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som eneste norske publikasjon møtte ABC Nyheter countryikonet Emmylou Harris i London hvor hun kom for å snakke om sitt kommende album, Norge og hennes forhold til MP3-generasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/London) Mandag 9. juni slipper Emmylou Harris «All I Intended To Be». Dette blir hennes 21. studioalbum i rekken siden den opprinnelige debuten «Gliding Bird» først dukket opp i 1969.

Men det var først etter at hun hadde blitt introdusert for de store massene gjennom sitt samarbeid med legendariske Gram Parsons at hun for alvor ble lansert med albumet «Pieces Of The Sky», i kvinneåret 1975.

På den utgivelsen benyttet hun Brian Ahern som produsent, mannen hun senere giftet seg og stiftet familie med. På «All I Intended To Be» har hun atter en gang hyret inn Ahern, nå hennes eksmann, som produsent.

(Foto: Rocky Schenck)(Foto: Rocky Schenck)

- Det er fantastisk å jobbe sammen med ham igjen. Det er jo ikke sånn at vi ikke ses, vi har jo en 28 år gammel datter sammen og har møtes stadig vekk i familiære sammenhenger. Dessuten bor vi kun fem minutter fra hverandre nå og har et komfortabelt forhold til vår felles fortid. Når jeg skulle ta fatt på arbeidet med den nye platen føltes det helt naturlig å jobbe sammen med Brian igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake til røttene

På sine tre foregående soloplater, «Wrecking Ball» (1995), «Red Dirt Girl» (2000) og «Stumbe Into Grace» (2003) har Emmylou Harris lagt seg til et langt mer moderne lydbilde enn hva vi er vant til fra hennes tidligere utgivelser. Noe produsentene Daniel Lanois og Malcolm Burn må ta mye av skylden for. Med på det nye albumet «All I Intended To Be» har hun beveget seg tilbake til det opprinnelige uttrykket som bidro til å gjøre Emmylou til en av verdens fremste countrymusikere. Tittelen på platen taler nærmest for seg selv:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var egentlig bare en arbeidstittel, men som ble beholdt i tre år. Men etter hvert som jeg jobbet med forskjellige mennesker opp gjennom prosessen med å ferdigstille albumet, vurderte jeg en periode å kalle platen for «Diamonds». Men med de siste sangene som kom til, og etter å ha tenkt litt på det, føles det som en naturlig tittel som representerer hvor jeg befinner meg i både livet og karrieren akkurat nå. Dessuten er det en vakker frase, synes jeg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så du går tilbake til røttene her?

- Ja, det vil jeg si at jeg gjør. Til tross for alle jeg har samarbeidet med opp gjennom årene, så ender det med at jeg fremdeles gjør det samme som jeg gjorde da jeg begynte med musikk: Jeg spiller ennå kun de tre grunnleggende akkordene.

På albumet har Harris skrevet tre av låtene alene, mens to har hun laget sammen med søstrene Kate og Anna McGarrigle. På de øvrige åtte bidragene på platen tolker hun andres materiale. Blant annet sanger av Jack Wesley Routh, Patty Griffin, Mark Germino, Billy Joe Shaver, Tracy Chapman og Merle Haggard.

- Låtene jeg har tatt med på det nye albumet fortjener å komme opp og frem i lyset igjen. Og jeg har lyst å dele dem med mine lyttere, smiler Emmylou før hun - som hun skulle ha vært en helt vanlig kelner på hotellet vi sitter på - lurer på om jeg har lyst på et glass vann og heller opp i glasset mitt før jeg får tid til å svare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elsker iPoden

Det virker naturlig å skifte emne, og jeg spør henne om hvilket forhold hun har til dagens musikkscene.

- Vel, jeg har blitt en «shuffler». Det vil si at jeg har lagt inn masse musikk på iPoden min og blir stadig vekk overasket over hva som dukker opp når jeg bruker «miks sanger»-funksjonen. Det er både morsomt og gir meg rett som det er overraskelser da jeg ikke alltid har oversikt over hva jeg har lagt inn på spilleren.

Jeg sier meg enig og svarer at jeg selv bruker min egen iPod litt på samme måten. 61 år gamle Emmylou Harris viker med andre ord ikke tilbake for nymotens teknologi.

- Ellers synes jeg det er fantastisk at Levon Helm fremdeles er aktiv som musiker, og jeg har spilt hans siste plate masse i det siste.

Den tidligere The Band-trommisen lider av strupekreft, men ga i fjor ut kritikerroste «Dirt Farmer» som ble belønnet med ni av ti stjerner her i ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi trodde alle at hans tid var over, men se på ham nå! Både hans trommer og stemme låter fremdeles fantastisk til tross for omstendighetene, smiler hun sørgmodig. - Ellers går det mye i Albert Lee & Hogan Heroes' nye plate «Like This» akkurat nå. Og hvis jeg kan få anbefale noe, så vil jeg trekke frem Old Crow Medicine Show, forteller Emmylou med en mine som avslører at om jeg ikke kjenner til denne gjengen, så er bør det sannelig være på tide.

Misliker dagens countryscene

- Hva synes du om dagens countrymusikk?

- Den synes jeg egentlig ikke så mye om, svarer countryikonet bestemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg finner svært lite av det jeg hører interessant om jeg skal være ærlig. Det låter heller ikke som ekte countrymusikk i mine ører, spesielt ikke det som spilles på radio. Og det er et stort problem i dag, for folk, spesielt de yngre generasjonene, blir matet med feile impulser når det gjelder å opparbeide seg et sunt forhold til countrymusikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Rocky Schenck)(Foto: Rocky Schenck)

- Men det finnes heldigvis unntak, men de finner du altså ikke på topp 40. Mye av det som skjer på den alternative scenen er spennende, men det er så mange kategorier å forholde seg til nå for tiden. Og skal jeg trekke frem en spesiell, så vil jeg si at Alison Krauss er en sann stjerne. Hun er en av få som virkelig serverer kvalitet sammen med sitt band, for ikke å glemme det hun gjør sammen med Robert Plant.

Det umake paret spiller i London samme kveld og hun begynner å bli ivrig på å få ferdig dagens intervjukjør for å møte paret senere, som for øvrig «låner» hennes faste gitarist Buddy Miller på denne turneen. Men før vi kommer så langt må Emmylou holde ut litt til. Jeg forteller henne at «Raising Sand» ble særdeles godt mottatt i Norge da den ble sluppet i fjor og ble kåret til et av fjorårets beste album.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vel, det finnes jo ett og annet som duger, og dere i Norge har jo hatt en tendens til å fange opp mye av det som går resten av verden hus forbi, sier den hvithårete damen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skryter av Norge og nordmenn

Og når vi er inne på Emmylou Harris' forhold til Norge, er det fristende å spørre om hva publikum har i vente når hun kommer for å spille på Sentrum Scene i september.

- Jeg ser frem til å komme tilbake, jeg har bare god erfaring med å spille for det norske publikumet. Og dere bor jo i et av verdens vakreste land, smiler hun og trekker frem midnattsolen i Tromsø og vakre Bergen som spesielt gode norgesminner.

- Og så spilte jeg på et jorde en gang på 90-tallet... Down On The Farm tror jeg de kalte det. Det var et minne for livet. Når jeg kommer, kommer jeg - sikkert ikke uventet - til å presentere noen av det nye materialet mitt sammen med mitt flotte band. Det er for tidlig å si så veldig mye mer om det, men jeg lover å gjøre mitt beste for å innfri forventningene, lover hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil hjelpe dyr i nød

Hva som blir neste steg etter at det nye albumet er lansert og den intensive turneen hun har foran seg er tilbakelagt, tør ikke Emmylou å si så mye om. Men hun mener bestemt at hun vil ha behov for en pause, samtidig som hun vil kjempe for dyrenes rettigheter fra sitt hjem i Nashville, hvor hun nå bor. Harris har i lang tid engasjert seg for dyrenes rettigheter.

- Jeg kommer nok til å bevilge meg et friår og bruke mye tid på å pleie familien - være sammen med min mor som fremdeles lever, min bror og hans barn og selvfølgelig min egen datter. Og når jeg er hjemme og har fri kommer jeg også til å sette av tid til å hjelpe dyr i nød. Jeg brenner spesielt for å kunne hjelpe de mange hjemløse hundene rundt omkring. Det skjærer dypt i hjertet å se dem lide som de gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg nikker og lover henne pliktoppfyllende å sjekke ut hjemmesiden til PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), dyrevernorganisasjonen som hun aktivt støtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan forholder du deg til det forestående presidentvalget i USA?

«All I Intended To Be» er i butikken fra 9. juni«All I Intended To Be» er i butikken fra 9. juni

- Jeg kommer ikke til å avsløre hvem jeg vil stemme på, men la det ikke være den minste tvil om at jeg støtter demokratene. Jeg er henrykt over at vi nå står overfor to goder; å velge mellom en svært begavet kvinne og en ikke mindre begavet farget mann. De er begge egnede kandidater til å styre USA gjennom de neste fire årene, og jeg nekter å tro at folket ikke også vil ønske en endring etter den negative perioden vi nå heldigvis nærmer oss slutten av.

Det nærmer seg også slutten på vår avmålte tid med stjernen, og til slutt våger jeg meg på spørsmålet om hvem hun anser som dronningen av countrymusikken.

- Det er nok uten tvil Dolly (Parton), svarer hun kjapt og konsist. - Ingen over -ingen ved siden!, sier hun om sin venninne og kollega gjennom mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og med tanke på alle de flotte menneskene du har jobbet med opp gjennom årene, hvem er din favorittpartner?

- Det er vanskelig å trekke frem en spesiell favoritt, jeg har jo jobbet med så mange. Men Gram (Parsons, red.anm.) står nok i en særstilling, det skal jeg ikke legge skjul på.

Emmylou Harris kommer med albumet «All I Intended To Be » 9. juni og er tilbake i Norge og Sentrum Scene i Oslo 21. september.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her