- Tusenvis av liv kunne vært spart

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burmas hindring av internasjonal nødhjelp til syklonofrene har kostet titusenvis av menneskeliv, sier USAs forsvarsminister Robert Gates.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gjentatte ganger og på svært direkte vis strukket ut en hjelpende hånd til Burma, sier Gates.

– Det er ikke vi som har lukket øyne og ører for oppfordringene fra verdenssamfunnet, det er Burmas regjering. Vi har strukket ut en hjelpende hånd, de har hatt sine hender i lommene, sier Gates.

Amerikanske marinefartøy med nødhjelp og helikoptre om bord ankret tidlig opp utenfor kysten av Burma, men amerikanerne fikk ikke militærjuntaens tillatelse til å bringe hjelpen i land.

Franske fartøy led samme skjebne, og ga tidligere i uka opp og heiste anker. Den franske nødhjelpen ble deretter tatt i land i nabolandet Thailand, i håp om at den skulle finne veien til syklonofrene derfra.

Gates forsikrer om at amerikanerne vil respektere Burmas uavhengighet, slik de har gjort når de har kommet katastrofeofre i andre land til unnsetning.

– Men med Burma er situasjonen helt annerledes, noe som har kostet titusenvis av menneskeliv. Mange andre land har også opplevd hindre i forsøkene på å hjelpe, sier Gates. (©NTB)