Klasevåpen:

- Klasevåpen vil ta tid

<p> Jonas Gahr Støre i samtale med Storbritannias utenriksminister David Milliband i Oslo sentrum fredag. Foto: Scanpix. </p>
 Jonas Gahr Støre i samtale med Storbritannias utenriksminister David Milliband i Oslo sentrum fredag. Foto: Scanpix.

Både Norge og Storbritannia tror de vil trenge de lovlige åtte årene på å kvitte seg med klasevåpnene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Nobels Fredssenter): Norges og Storbritannias utenriksministere møttes i Oslo torsdag og fredag. På spørsmål fra ABC Nyheter bekrefter begge at det vil ta tid å kvitte seg med sine respektive klasevåpen.

- Nå har vi kommet i gang med del to av prosessen, der del en var å komme til enighet om avtaleteksten. Nå er vi enige, og kan begynne planleggingen av den praktiske gjennomføringen. Det vil nok ta litt tid, og i traktaten er det satt av åtte år til destruksjon av disse lagrene, svarer utenriksminister David Milliband.

Stor og dyr jobb

- For Norge er det snakk om å ødelegge 40 prosent av all artilleriammunisjonen vi har, så det er en stor jobb. Prosessen skal også ta hensyn til miljøet, så det kommer til å koste ganske mye. Jeg tror åtte år er det riktige perspektivet for denne jobben, men vi vil følge nøye med på hva andre vil gjøre, sier Jonas Gahr Støre på spørsmålet.

Den internasjonale pressen, som også var tilstede i Oslo, var svært opptatt av spørsmålet om hvor sterk traktaten egentlig er, så lenge USA, Russland, Kina og Israel ikke er med.

- Det er ikke tvil om at traktaten hadde vært sterkere, og det hadde vært bedre om USA og de andre var med. Men det tar ikke vekk det faktum at vi nå har klart å legge en norm. Da landminetraktaten ble underskrevet var det først bare 120 land som var med. I dag er tallet 150. Det er den samme typen utvikling vi ønsker oss her. Samtidig er det slik at vi ikke stigmatiserer dem som ikke har signert. Vi ønsker å samtale med dem om klasevåpen, selv om de har sine grunner til ikke å signere denne traktaten, sier Støre.

Også David Milliband hadde klare synspunkter på verdien av avtalen.