Beveger robotarm ved tankekraft

Beveger robotarm ved tankekraft
Beveger robotarm ved tankekraft

Kun ved å tenke det, kan denne apekatten få en robotarm til å plukke opp marshmallows og stappe dem i munnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til nå har slik hjernemaskiner kun blitt brukt til å måle hjerneaktivitet via dataskjermer. Forsker Andrew Schwartz ved Motorlab på University of Pittsburgh School of Medicine ville forsøke å bruke denne teknologien til oppgaver i den virkelige verden.

Apekatten guider robotarmen på samme måte som han gjør det med sine naturlige kroppsdeler, gjennom signaler fra hjernen.

Forskerne plukket opp disse signalene gjennom mange microelektroder som har blitt plantet i apekattens hjerne. Disse signalene blir forsterket og sendt videre til en datamaskin som styrer robotarmen.

Så langt har to apekatter blitt trent opp til å mate seg selv på denne måten. Apekatten sitter i en stol med armene sine fastbundet slik at de ikke kan ta maten på egenhånd. Ifølge Schwartz slapper de helt av når de skjønner at robotarmen gjør samme nytten.

Det ultimate målet er å utvikle en hjernestyrt protese som kan gjenopprette en nesten naturlig funksjon for mennesker som enten har måttet amputere eller har ryggmargskader, men først må systemet finpusses. Neste skritt i utviklingen er å lage håndledd og fingrer.

Forskerne har en god del utfordringer framfor seg og en av dem er å finne elektroder som varer lenger slik at de ikke mister signalene deres over tid, men Shwartz er positiv.

Personvernpolicy