- Boka er allerede død

<p> Jon Bing. (Foto: Leif Gjerstad).</p>
 Jon Bing. (Foto: Leif Gjerstad).

- Boka er død, men vet det ikke selv ennå, spissformulerte Jon Bing seg i en diskusjon om bokas framtid i Lillehammer torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gågata i Lillehammer sentrum har noen av bokhandlerne flyttet ut i gata, og tilbyr alskens bøker til de forbipasserende. Aktiviteten er etter sigende større enn normal, og forklares enkelt og greit med Litteraturfestivalen som i dag torsdag er inne på sin tredje dag.

Ikke noe brudd

Noen få kvartaler unna, i et gammelt banklokale som er transformert til kulturhus, er tonen en litt annen. Der er temaet om boka, i digitaliseringens tidsalder, egentlig har noen framtid?

- Vi holder på med det vi alltid har gjort, å gjøre boka bedre og mer forbrukervennlig. Fra steintavler til papyrus og pergament videre til dagens papirbok. At den er på vei ut og snart erstattes av en e-bok, er derfor ikke dramatisk. E-boken representerer ikke noe brudd, bare en videreutvikling i bokas historie, sier forfatter og juristprofessor Jon Bing.

Brukerne bestemmer

Både han og Aschehougs forlagssjef William Nygaard tar det for gitt at papirboka blir erstattet av en digital versjon, men at opphavsrettslige avtaler og forbrukervennligheten vil avgjøre hvor raskt denne overgangen skjer.

- På noen felter har den allerede skjedd, påpeker Bing. Og eksemplifiserer med Norges Lover, som nå bare står og samler støv i juristenes hyller. Og ikke minst telefonkatalogen, som folk sender sinte leserbrev om, fordi de har fått den levert på døra gratis, uten å ha spurt om den.

- For 20 år siden kom de sinte brevene hvis telefonkatalogen ikke kom, slik den skulle, bemerker Bing. Han tror at den skjønnlitterære boka vil være den kanskje mest standhaftige type bok, men at det også her bare er et tidsspørsmål før overgangen har skjedd.

- Den dagen du kan få en elektronisk roman hvor sidene alltid er godt opplyst og oppløseligheten er god, mens teksten er søkbar med mulighet til selv å gjøre notater på skjermen, da tror jeg de færreste vil si nei til e-boka.

Forfatterfrykt for kommersialisering

Forfatter Heidi Marie Kriznik gir uttrykk for at hun på mange måter frykter framtiden for forfatterne, men ikke på grunn av digitaliseringen.

- Jeg er mer bekymret for kommersialiseringen av bokbransjen. I dag har under en firedel av norske bokhandlere et fullt sortiment av ny norsk skjønnlitteratur, og selv om alle "ligger på lager" digitalt, er det fortsatt noen som må gjøre dem tilgjengelig. Ellers vil mange titler forbli ukjent for leserne, mener Kriznik. Noe forlagssjef William Nygaard er uenig i.

- Nettet fungerer optimalt som salgskanal for bøker, og når e-boka er kommet for fullt, vil selv små og smale bøker få livets rett. De koster jo ikke mer å produsere enn bestselgere, sier Nygaard.

Personvernpolicy