Tidenes beste roman blir film

<p>Gert Nygårdshaug. (Foto: Leif Gjerstad)</p>
Gert Nygårdshaug. (Foto: Leif Gjerstad)

I fjor ble Gert Nygårdshaugs «Mengele Zoo» kåret til tidenes beste norske roman. Nå vil Nils Gaup filmatisere boka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regissør Nils Gaup. (Foto: Scanpix)Regissør Nils Gaup. (Foto: Scanpix)

Lillehammer (ABC Nyheter - Leif Gjerstad): - Jeg fikk beskjed i går om at Nils Gaup ønsker å lage film av boka. Og det høres jo veldig morsomt ut, bekreftet forfatteren under litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag.

Det har tatt sin tid for Nygårdshaug å komme helt fram i lyset. Det er mer enn 40 år siden han debuterte og nesten 20 år siden «Mengele Zoo» ble utgitt. Lenge var Nygårdshaug en kultforfatter, elsket av de få, men ignorert av flertallet. Inntil Dagbladets lesere og Nitimens lyttere i fjor stemte fram romanen som tidenes beste norske.

- Alltid hyggelig, og det fulgte mange invitasjoner med prisen. Men jeg har vært for opptatt med å gjøre ferdig min nye bok, så det er ikke før nå jeg har takket ja til noen av invitasjonene, forteller Nygårdshaug.

Tro og overtro

Om sin nye bok som kommer til høsten, forteller Nygårdshaug at grunntemaet er «framveksten av de tre primitive religionene: kristendom, islam og jødedom. Og hvorfor det fortsatt er middelalder i Norge».

- Så lenge prester snakker tull i kirka hver søndag, så har vi middelalder. Det handler ikke om tro, men overtro, påstår Nygårdshaug. Han mener at religionsdiskusjoner i Norge stort sett bare handler om fernisset av overtroen, og at alle ømtålige temaer som berører kjernen av religionene dysses ned.

Sin nye roman, som er en frittstående oppfølger til «Prost Gotvins geometri» fra 1998, har han likevel forhåpninger om kan skape debatt. Og hvor han selv står legger han ikke skjul på.

- Det snakkes så mye om ytringsfrihet om dagen. Når det gjelder religioner mener jeg at enhver sjikane mot disse er på sin plass, tordner Nygårdshaug, og fortsetter:

- Egentlig er det bare noen millimeter som skiller islamistiske selvmordsbombere og kristne Stortings-representanter fra hverandre. Riktignok er deres handlinger veldig forskjellige, men begge bygger på den samme troen.

Misliker å skrive

Veien fra kult- til folkekjær forfatter har for Gert Nygårdshaug delvis gått via en ti bøker lang krimserie, med «Rødsonen» fra 2006 som den avsluttende. Men noen oppfølger til denne krimserien kan vi neppe regne med.

- Det utgis så altfor mye krim i Norge. Og jeg kommer definitivt ikke å skrive flere, sier den 62-årige forfatteren, som hevder at han hater å skrive.

- Mange forfattere sier at det å skrive er et kall for dem. Slik har det aldri vært for meg. Skriveprosessen er kjedelig, men nødvendig for at en bok skal bli ferdig. Det jeg liker med å være forfatter er å gjøre research. Det gir deg anledning både til å reise mye og å sette deg inn i mye rart. For min del utgjør heldigvis researchen om lag 80 prosent av arbeidet med en bok, så da får jeg bare utholde de siste 20 prosentene: skrivinga, uttaler Gert Nygårdshaug.

ABC Nyheter har forsøkt å komme i kontakt med Nils Gaup for å få bekreftet at «Mengele Zoo» skal filmatiseres, men har ikke fått tak i regissøren.

Personvernpolicy