Hun lokker japanerne på toget

Hun lokker japanerne på toget
Hun lokker japanerne på toget

En søt katt var alt som skulle til for å få japanerne tilbake til toget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva gjør du dersom selskapet ditt begynner å gå dårlig og passasjerer og kunder glimrer med sitt fravær? Sparker du alle ansatte med putemerker i ansiktet, kutter ned på utgifter og leter etter nye inntektskilder. Eller skaffer du deg kanskje en katt?

I Japan prøvde man på det siste.

... Det funket.

Det var et japansk togselskap som fant redningen i pus da de havnet i en økonomisk kattepine. Kishigawa-linjen i det vestlige Japan tapte nemlig 25 millioner i året på at passasjerene uteble. Men da den ni år gamle hunnpusen Tama dukket opp på Kishi-stasjonen fikk togfløyta en annen lyd.

Nå flokker passasjerer til stasjonsbygningen fra hele Japan for å se på den ni år gamle stasjonskatten som utkledt i uniform og dertilhørende konduktørhatt har blitt den perfekte stasjonsmester.

– Hun klager aldri, selv om passasjerene hele tiden stryker og tar på henne. Hun er en utrolig katt med tålmodighet og karisma, forteller talskvinne for Wakayama Electric Railway Co, Yoshiko Yamaki til nyhetsbyrået AP.

Nå har en hel industri vokst fram rundt stasjonskatten Tama. Og toglinjen kan spe på økonomien med inntekter fra salg av pusete effekter som postkort, linjaler, notisbøker og pins - som alle er dekorert med bilder av den ni år gamle redningspusen.

Skulle ikke det være nok, kan passasjerene også kjøpe en egen bildebok til rundt sytti kroner. Bildeboken har fått navnet «Tamas dagbok - stasjonsmesteren».

Å utnevne et katt til stasjonsmester gir nok større mening i asiatiske land enn i de fleste vestlige kulturer. I Japan forbindes nemlig katter med hell og lykke, og de anses for å være bra for business.

Ifølge AP ble Kishi-stasjonen i Japan automatisert i 2006. Nå fungerer stasjonsbygningen som Tamas hjem, hvor hun store deler av dagen kan observeres foran hovedinngangen tilgjengelig for klem og kos fra passasjerer som synes det er gøyere å ta tog dersom de kan se en katt med hatt.

Etter at Tama ble ansatt som stasjonskatt, har passasjertrafikken steget med 10 prosent. Derfor var det bare rett og rimelig at hun i desember fikk en bonus for god innsats.

Den ble selvsagt utbetalt i kattemat.

Personvernpolicy