Telenor saksøkte Bush for telefonregning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor valgte å gå til søksmål da USA nektet å betale en telefonregning på 2,76 millioner kroner i forbindelse med Irak-invasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


USAs myndigheter fikk telefonregningen to måneder etter at president George W. Bush 1. mai 2003 erklærte Irak-oppdraget for utført. Telenor krevde 2,76 millioner kroner for bruken av to satellittelefoner som USA hadde benyttet under invasjonen, skriver Dagbladet.

Telenor hadde lånt ut telefonene til USAID, som skulle bruke utstyret i humanitære operasjoner for å teste hvordan rapportering og kommunikasjon fra kriseområder kunne forbedres. USAID var blitt lovet gratis bruk av Telenor.

Men kamphandlingene gjorde at hjelpearbeiderne aldri kom seg inn i Irak som planlagt. USAID overlot derfor telefonene til den amerikanske hæren.

Da begynte krangelen. Telenor hevdet at USA hadde brutt avtalen om å bare bruke utstyret til humanitære formål. Samtaleutskriftene viser at soldatene brukte telefonene til 4.905 samtaler og surfet på nettet 2.349 ganger i løpet av 31 dager. Mesteparten av trafikken skal ha vært til familie og venner.

Telenor fikk regningen i retur. USA mente avtalen åpnet for å låne utstyret videre til hæren. Telenor svarte med å ta ut søksmål. Partene har nå inngått et hemmelig forlik, og Telenor vil ikke kommentere saken. (©NTB)