Fire av ti prøver hasj før de fyller 30 år

Over 40 prosent av alle innbyggerne her i landet har prøvd hasj før de fyller 30 år, og det er unge som liker trendy musikk som helst tar seg en blås.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Tallene kommer fram i den første omfattende studien av sammenhengen mellom sosiologiske faktorer og bruken av hasj og blir publisert i forskningsmagasinet Apollon fredag.

Ifølge undersøkelsen har seks av ti Oslo-borgere prøvd hasj før de fylte 30 år. Samtidig viser studien at interessen for hasj avtar blant folk med høyere utdanning så snart de forlater tenårene.

Bare én av ti 28-åringer med høyere utdanning har brukt cannabis det siste året, mens hele 44 prosent av dem som kun har grunnskoleutdanning, er hasjbrukere.

Videre har én av fire arbeidsledige røykt hasj det siste året, mens bare 11 prosent av studentene har tatt seg en blås, skriver Aftenposten.

– Det er overraskende store forskjeller på hasjbruken til tenåringer og hos unge voksne, sier rusforsker Willy Pedersen ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.

Unge voksne hasjbrukere er ofte lavtlønnede, single og uten utdanning. Hasjbruken til tenåringene er dessuten avhengig av musikksmaken. Mer enn halvparten av tenåringer som liker den siste og mest trendy musikken, prøver hasj. Sjansen for at de bruker cannabis er seks ganger høyere enn for dem som liker mer tradisjonell musikk. Dansebandentusiaster og countryelskere røyker svært sjelden hasj. (©NTB)

Personvernpolicy