Opp som en tiger

<p>Kristian Kallevik er daglig leder av platebutikken Tiger. (Foto: Fysisk Format)</p>
Kristian Kallevik er daglig leder av platebutikken Tiger. (Foto: Fysisk Format)

- Vi vil løfte fram de bandene vi tror kan blåse dinosaurene av banen, sier butikkeier og nybakt leder av plateselskapet Fysisk Format, Kristian Kallevik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Platebutikken Tiger er et unikum i norsk sammenheng. Der mange av de andre små, uavhengige aktørene i platebransjen har måttet gi tapt for de store kjedene holder Tiger stand i sine lokaler i Hammersborggata i Oslo. Siden 1996 har Tiger solgt musikk man ikke uten videre får tak i andre steder. I begynnelsen lå fokuset på norske undergrunnsutgivelser innen punk, hardcore og indie, men de senere årene har butikken spesialisert seg på spesialimport innenfor de samme sjangerne og noen til.

Kjærlighet og kunnskap

Gjennom en lidenskapelig kjærlighet til musikk og en fagkunnskap utenom det vanlige har Tiger blitt en viktig møteplass og distribusjonskanal for musikere og musikkinteresserte på utsiden av mainstreamen. Tiger-filosofien handler om å formidle god og interessant musikk, som ikke nødvendigvis får så mye oppmerksomhet andre steder. Det er denne filosofien daglig leder Kristian Kallevik nå vil ta med seg inn i det nystartede plateselskapet Fysisk Format.

Slik ser det ut når Fysisk Format lager covere for hånd.Slik ser det ut når Fysisk Format lager covere for hånd.

- Vi har hovedsaklig våre røtter i undergrunnen og ønsker å være en del av den, forteller Kallevik.

- Fysisk Format eksisterer for å gi noe tilbake til undergrunnen og løfte den opp i større grad enn de tradisjonelle plateselskapene er interessert i. Vi er ikke så interessert i å breake nye band eller skape kassasuksesser. Akkurat nå jobber vi intenst med å brette de tusen første coverne. Da sier seg selv at vi ikke ville ha kapasitet til å selge uhorvelige mengder plater. Idealet vårt er moderat godt salg og heller mange ulike plater.

Å brette og lime cover for hånd er kanskje ikke noe vanlig fenomen i platebransjen, men for Kallevik representerer det en gjør-det-sjøl-kultur som fortjener å bli ivaretatt. Det er mye jobb, men utvilsomt verdt arbeidet, skal vi tro den urokkelige entusiasten.

- Det ligger vel en slags fetisjisme bak som kan være vanskelig å forklare rasjonelt. Det er et eller annet med å skape et fysisk referansepunkt for musikken. Kanskje vi innbiller oss at vi overfører en slags magi, en positiv vibb fra våre hender og vår kjærlighet til musikken til produktet, forklarer han.

Dette med det fysiske står sentralt for Tiger-gjengen. Sluttproduktet er i seg selv viktig. Musikk skal være håndgripelig, i følge Kallevik.

Konkret og fysisk

- Bakgrunnen for navnet Fysisk Format er et ønske om å skape en umiddelbar assosiasjon til det konkrete vi driver med. Vi vil ha musikken ut på gata i et format som kan bevares for ettertiden. Du kan si det er en reaksjon på den digitale underholdningsindustrien. Se på gamle spillformater som Amiga og Commodore 64 - de er umulig å bruke på en moderne flatskjerm. Vi ønsker å skape noe som ikke kan slettes med en delete-knapp.

Tigers butikklokaler i Hammersborggata er også hovedkvarter for det nye plateselskapet.Tigers butikklokaler i Hammersborggata er også hovedkvarter for det nye plateselskapet.

Til tross for at Fysisk Format er opptatt av nettopp det fysiske, og til tross for at Tiger er kjent for et nostalgisk forhold til vinylformatet, har Kallevik et pragmatisk forhold til endringene i musikkbransjen. Han er ikke redd for utvikling.

- Tiger har vært generelt positive til fildeling, selv om dette går på tvers av dagens lovverk. Jeg tror at mange musikkinteresserte ser på mp3 som en form for avansert radio. Fildeling er ingen trussel mot de tingene vi holder på med, akkurat som kassettkopiering ikke var det for femten år siden, poengterer han.

- Vi satser ambisiøst og ønsker oss bred spredning av platene våre. Det er jo ikke bare på Tiger de beste platene skal være. Vi vil jo ha dem ut til folk. Derfor blir musikken tilgjengelig på web og mp3 og for vår del gjerne også på Statoil eller på Posten. Vi vil ikke gi kjedene noen unnskyldning gjennom å kjøre eksklusivt. Alle mulige ulike butikker er velkomne til å ta inn platene våre.

Selv om Kallevik ønsker seg bred spredning og sågar har skaffet seg en distribusjonsavtale som gjør utgivelsene tilgjengelig for kjedene, fagbutikkene og grossistene, er det ikke fritt for at han og resten av selskapet er kritisk til bransjen de er i ferd med å entre.

- Vårt prosjekt er en reaksjon norsk musikkbransje. Jeg har lenge irritert meg over tilstanden i rockenorge. De dårlige bandene får mye ufortjent oppmerksomhet og det er altfor mange gjengangere. Artister blir ofte booka i mangel på bedre alternativer, ikke på grunn av deres musikalske kvaliteter. Jeg føler vi lever i en absurd medievirkelighet der alt det spennende som skjer i musikklivet blir ignorert. Det går i resirkulering og gjenbruk av artister som er helt på felgen. Jeg tenkte jeg at dette skal vi gjøre noe med gjennom et positivt bidrag. Vi vil løfte fram de bandene vi tror kan blåse dinosaurene av banen, humrer Kallevik.

Mange bra band

Blant bandene som har planlagte utgivelser på Fysisk Format finner vi det lovende hardcore-bandet Kaospilot og kritikerroste Silver. Sistnevnte har bare en kort flørt med Fysisk Format i påvente av nytt album som kommer på et større selskap. Så finnes det håp for norsk musikkliv utenfor Kalleviks selskap?

- Åja, utbryter Kallevik entusiastisk. - Plateklare Haggis fra Stavanger har jeg tro på, selv om de holder det gående med mer av det de alltid har holdt på med. Ellers kan jeg trekke fram Beinkjør, et knippe unge pønks fra Lærdal. De er vel for så vidt de eneste pønkerne i Lærdal og det kan være vanskelig nok, men de har virkelig en personlig nerve. De driver med reinspikka gatepoesi, de er som et slags oppvoksende Jokke & Valentinerne.

Fysisk Format har lanseringsfest i kjelleren på Revolver (tidl. Barongsai) 30. mai. Det blir det første møtet med publikum og Kallevik er spent på reaksjonene på låtmaterialet de skal spille.

- Det blir dj battle mellom DJ Tiger og DJ Fysisk Format. I tillegg blir det forhåndlytt av albumene til Kaospilot, Haust og Snöras, og ikke minst den eksklusive norskspråklige låta 'Et Norge i forfall' fra Silvers sjutommer. Dessuten blir det mye Leatherface, som skal spille på Garage senere på kvelden, sier Kallevik og avslutter med tilfreds å konstatere tolv brettede cover i løpet av intervjuet.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Personvernpolicy