- Isen har blitt tynnere

<p>Foto: Stein Ove Korneliussen.</p>
Foto: Stein Ove Korneliussen.

Isen har blitt tynnere, og vi får mindre sel enn før, sier grønlandske fiskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne selfangeren, som ikke vil si navnet sitt, hevder det har blitt vanskeligere å fange sel i Grønland de siste årene. Skylden legger han på klimaet. Foto: Stein Ove Korneliussen.Denne selfangeren, som ikke vil si navnet sitt, hevder det har blitt vanskeligere å fange sel i Grønland de siste årene. Skylden legger han på klimaet. Foto: Stein Ove Korneliussen.

- De siste ti årene har det bare blitt varmere og varmere. Dette har ført til at den faste isen har blitt mindre, og det har blitt flere isflak. Selen er jo på disse isflakene, som driver til havs. Dette gjør at det har blitt mye vanskeligere enn før å fange sel, sier en grønlandsk fisker som ikke vil fremstå ved navn. ABC Nyheter møtte ham på havna i Ilulissat på Grønland. Det var imidlertid greit at vi tok bilde.

Også fisker Niels Ole Schmidt sier at isen har blitt mye tynnere enn før. Selv om han faktisk nå fanger mer kveite enn tidligere, bekrefter også han at selfangsten har blitt mer problematisk.

Fiskerne på havna forteller at tidene gradvis har blitt vanskeligere de siste ti årene på grunn av det varmere været.

Økningen i globale temperaturer fører til mer ekstremvær og vi kan oppleve å få klimaflyktninger som må flykte på grunn av endret klima, sier Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter. Han representerer Norge Arctic Ocean Conference på Grønland, som er en konferanse om Polhavet. Målet er å få på plass en erklæring som skal si noe om forvaltningen av Polhavet.

- Konsekvensen av endringene kan være at eskimoene må oppgi sin fangst.

Det at selfangerne opplever trangere tider enn for bare få år siden overrasker ikke direktør ved Cicero, Pål Prestrud.

Niels Ole Schmidt opplever i motsetning til selfangerne at tidene som kveitefisker har blitt bedre. Foto: Stein Ove Korneliussen.Niels Ole Schmidt opplever i motsetning til selfangerne at tidene som kveitefisker har blitt bedre. Foto: Stein Ove Korneliussen.

- Akkurat her vi er nå er det ikke tvil om at det er mer is. Vi befinner oss nå utenfor en av de mest aktive isbreene på Grønland 10 kilometer inni fjorden her, og den pøser ut svære isfjell. Den beveger seg 40 meter om dagen. Den er flere hundre meter tykk, så det er snakk om enorme mengder med is som skal ut fjorden. Det er klart at de som ferdes i disse områdene merker at det har blitt mer is. Hastigheten på breen har økt tre ganger i løpet av få år, og det har ført til mye mer is på fjorden.

Personvernpolicy