Enighet om strengt forbud mot klasevåpen

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er et sterkt øyeblikk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om klasevåpenforbudet

* Forbudet omfatter konvensjonell ammunisjon som skytes ut og sprer eksplosive deler som hver for seg veier mindre enn 20 kilo.

* Unntatt er klasevåpen som inneholder færre enn 10 sprenglegemer, som hver for seg veier mer enn 4 kilo, som er målsøkende, har en mekanisme for selvdestruksjon og som kan deaktiveres elektronisk.

* Land som undertegner avtalen, forplikter seg til å destruere alle lagre av forbudt ammunisjon.

* De forplikter seg også til å følge opp ofre for klasevåpen og bidra til opprydning av udetonerte sprenglegemer.

* Land som underskriver avtalen, tillates operasjonelt samarbeid med land som ikke har underskrevet avtalen, men tillates ikke å bidra til bruk av klasevåpen.

* Avtalen skal undertegnes i Oslo i desember. Stormakter som USA, Russland og Kina har ikke deltatt i forhandlingene og vil ikke slutte seg til avtalen.

(Kilde: NTB)

lulissat (ABC Nyheter-Stein Ove Korneliussen): Etter ti dager med tette forhandlinger er delegasjoner fra 109 land enige om et internasjonalt forbud mot klasevåpen.

- Vi håper å invitere til undertegning av avtalen i Oslo i desember, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

- Vi har jobbet mot et forbud lenge, og det har vært svært utfordrende. Det er med stor tilfredshet jeg konstaterer at avtalen nå er på plass, og at verden viser at vi kan levere fredsløsninger.

Berømmer humanitære organisasjoner

Gahr Støre berømmer de humanitære organisasjonene som har bidratt med stor kunnskap og hjelp i prosessen.

Og de internasjonale organisasjoner som har fulgt forhandlingene i Dublin, er godt fornøyd med den vedtatte teksten, som de mener vil spare tusenvis av liv.

– Det er veldig overraskende at enigheten kom allerede etter det første utkastet, men veldig gledelig. Det er en svært sterk tekst, sier Norsk Folkehjelps Grethe Østern til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en anledning som byr på store ord. Det er historisk, sier kommunikasjonssjef Bernt Apeland i Norges Røde Kors til NTB.

Også Storbritannia godtar avtalen

De 109 landene som har forhandlet om teksten i Dublin, godtok alle onsdag kveld kompromisset som den irske møtelederen Dáithi O'Ceallaigh la fram tidligere på dagen. Dette til tross for at flere land, særlig afrikanske, gjerne skulle sett et enda sterkere forbud.

«Dette er et akseptabelt kompromiss, og vi ser ingen grunn til å åpne nye forhandlinger på de enkelte punktene», var omkvedet da landene gikk gjennom teksten i plenum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det foreligger med andre ord en avtaletekst på bordet som forhandlerne er enige om. For å få avtalen endelig godkjent, må hvert enkelt land også godkjenne avtalen. Ifølge Støre skal også Storbritannia nå ta sikte på å destruere klaseammunisjon. Britene har under de ti dager lange forhandlingene vært blant dem som har kjempet for de største unntakene fra et forbud, men på direkte ordre fra statsminister Gordon Brown ble denne linjen oppgitt onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brown beordret samtidig at alle britiske våpen som vil bli omfattet av forbudet, ikke lenger skal være i bruk.

Norge må desturere klasevåpen

Avtalen åpner også for samarbeid med land som ennå ikke har undertegnet. På spørsmål om det ikke er problematisk at en rekke store land ennå ikke har sluttet seg til avtalen, som USA, Russland, India og Kina, sier Støre:

- Det hadde så klart være bedre om de hadde gjort det. Men over hundre land har undertegnet, og det er mye bedre enn ingenting, sier Støre.

Og legger til:

- Også klasevåpen som Norge besitter, omfattes av avtalen. Det vil i praksis si at de må destrueres.

Selv om avtalen ikke er et totalforbud, forbyr den i praksis all klaseammunisjon som noen gang er blitt brukt i krigshandlinger. Den slår fast at lagre skal destrueres så fort som mulig, og setter opp et rammeverk for opprydding og bistand til ofre for klasevåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er elementer som vi ville ha forandret, men den samlede pakken vil kunne forhindre en humanitær katastrofe, sa Norges sjefforhandler Steffen Kongstad til NTB.

Jonas Gahr Støre gjør nå om på sine planer og avlyser deltakelsen på Irak-møtet i Stockholm torsdag og drar natt til torsdag videre fra Grønland til Dublin for å møte den irske statsministeren.

Bakgrunnskilde: NTB