Kongedømmet en saga blott i Nepal

<p>Nepalere feiret onsdag at kong Gyanendra ble avsatt og landet gjort om til republikk. (Foto: REUTERS//SCANPIX) </p>
Nepalere feiret onsdag at kong Gyanendra ble avsatt og landet gjort om til republikk. (Foto: REUTERS//SCANPIX)

Katmandus gater var fulle av nepalere som feiret at den nye grunnlovgivende forsamlingen avskaffet det upopulære kongedømmet. Vedtaket ble gjort med soleklart flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsamlingen som ble valgt i april, møttes for første gang onsdag. Øverst på dagsordenen sto framtiden til Nepals kongedømme. Etter avstemningen var det klart at et overveldende flertall hadde stemt for å avskaffe monarkiet i landet.

560 stemte for forslaget i forsamlingen som teller 601 representanter, mens fire stemte mot.

Maoistene, som har flertall i forsamlingen, opplyser at kong Gyanendra skal få opptil 15 dager til å flytte ut av det kongelige palasset som nå skal bli museum.

Håp om fred

Mange nepalere håper møtet i den grunnlovgivende forsamlingen blir siste kapitel i en fredsprosess som gjorde slutt på den over ti år lange krigen med maoistiske opprørere. Krigen kostet over 13.000 mennesker livet.

Over 10.000 maoistiske aktivister, som nå er medlemmer av nasjonalforsamlingens største parti, marsjerte gjennom hovedstaden med røde flagg med hammer og sigd-symbolet, mens de ropte slagord mot monarkiet.

Tusener av andre nepalere samlet seg andre steder i byen for å feire slutten på kongedømmet.

Kong Gyanendra har ikke uttalt seg offentlig den siste tiden, og han har ikke svart på truslene fra noen politikere om å kaste ham ut av palasset om han ikke flytter frivillig.

Massakre

Det ventes likevel at han forlater kongepalasset i sentrum av Katmandu og flytter til sitt private hjem. Der bodde han før han overtok tronen etter at en ruset og sinnsforvirret kronprins Dipendra drepte hans bror, den populære kong Birendra, og mesteparten av kongefamilien, inkludert seg selv, i 2001.

Det har vært et dramatisk fall for Gyanendra, som for bare to år siden hadde diktatorisk makt. Inntil da ble han vartet opp av tusener av tjenere i det rosa pagodelignende palasset.

Monarken ble i årene før forgudet som en inkarnasjon av Vishnu, den hinduistiske guden for beskyttelse.

Men for to år siden var han blitt så upopulær at han ble fratatt sin makt og gjort til et seremonielt statsoverhode. Hans bilde er fjernet fra pengesedlene, hans navn er tatt ut av nasjonalsangen, og han er nå også bedt om å betale sine egne strømregninger.

Etter at kongen mistet sin makt, ga maoistene opp sin lange og brutale kamp for et kommunistisk Nepal og innledet en fredsprosess som endte med at de vant et overraskende stort flertall i den grunnlovgivende forsamlingen i april i år.

Mange problemer

Avskaffelsen av kongedømmet var imidlertid det minste problemet for den nye forsamlingen. Det er ventet at maoistene overtar regjeringsmakten, men det er ikke klart hvem de går inn i en koalisjon med og hvor mye makt den nye presidenten skal få.

Situasjonen på gatene er også spent etter fire mindre bombeattentater de siste dagene. Det er mistanke om at rojalister som er imot avskaffelsen av kongedømmet, står bak angrepene. (©NTB)

Personvernpolicy