Historisk møte mellom Kina og Taiwan

<p>Wu Poh-hsiung (t.v.), leder for Taiwans regjeringsparti Kuomintang, håndhilser på Kinas kommunistleder og president Hu Jintao foran et bilde i Folkets store hall i Beijing. Foto: Scanpix</p>
Wu Poh-hsiung (t.v.), leder for Taiwans regjeringsparti Kuomintang, håndhilser på Kinas kommunistleder og president Hu Jintao foran et bilde i Folkets store hall i Beijing. Foto: Scanpix

Kinas partileder og president Hu Jintao har møtt lederen for regjeringspartiet på Taiwan, Wu Poh-hsiung. Møtet er det øverste mellom Kina og Taiwan siden 1949.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hu mottok Kuomintangs leder Wu i Folkets store hall i Beijing onsdag.

Wu Poh-hsiung, i midten foran, sammen med resten av Kuomintangs delegasjon fotografert i Beijing onsdag. Foto: Reuters/ScanpixWu Poh-hsiung, i midten foran, sammen med resten av Kuomintangs delegasjon fotografert i Beijing onsdag. Foto: Reuters/Scanpix

– Ingen av oss kan garantere at det ikke skjer nye katastrofer på begge sider av Stredet. Men begge kan love at det gjennom våre felles anstrengelser aldri blir krig over Stredet, sa Wu.

Forbedring

Møtet onsdag er ledd i en dramatisk forbedring av forbindelsene mellom Taiwan og Kina denne våren.

Nasjonalistpartiet Kuomintangs seier i presidentvalget i mars har utløst en sterk tilnærming mellom partene etter at forholdet under Taiwans forrige president Chen Shui-bian var meget spent. Chen brukte en skarp retorikk mot Kina.

Kuomintang ble styrtet fra makten av kommunistene i 1949 og flyktet til Taiwan, der de beholdt kontrollen under sterk beskyttelse av USA. Taiwan har utviklet et levekraftig demokrati, men er kommet i skyggen av Kinas dramatiske økonomiske utvikling. Taiwan er også diplomatisk isolert.

Parti til parti

Møtet mellom de to skjedde formelt som et møte mellom de to partiene, slik også tidligere møter er blitt arrangert.

Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua omtalte møtet som «det første møtet mellom de to partilederne etter at positive endringer fant sted på Taiwan», en referanse til presidentvalget i mars da Kuomintangs kandidat Ma Ying-jeou ble valgt med klart flertall. I januar vant Kuomintang et klart flertall i Taiwans nasjonalforsamling.

Ny æra

Taiwans president Ma Ying-jeou har offisielt bedt Kina gjenåpne dialogen mellom Beijing og Taipei som pågikk fra 1993 til 1995.

Kina brøt dialogen i protest mot det man opplevde som taiwanske bestrebelser etter full uavhengighet.

Blant temaene i en ny dialog er opprettelse av direkte charterflyforbindelser mellom Taiwan og Kina, direkte transportforbindelser og økt handel og turisme. (©NTB)

Personvernpolicy