- Jeg er mindre pessimistisk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er for tidlig å si om det er hold i løftene om å slippe hjelpeorganisasjoner inn i Burma. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er for tidlig å si om det er hold i løftene om å slippe hjelpeorganisasjoner inn i Burma. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er avventende i forhold til om hjelpeorganisasjoner slipper inn i Burma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om hjelpearbeidet i Burma

Den første helgen i mai slo syklonen Nargis inn over Irrawaddy-deltaet i Burma.

To uker etter katastrofen anslås tallet på døde og savnede til 134.000. Opptil 2,4 millioner mennesker har behov for hjelp.

De første nødhjelpsendingene kom fram til Rangoon 8. mai. Militærjuntaen beslaglegger store deler av nødhjelpssendinger som kommer inn i landet. Regimet mener det klarer hjelpearbeidet selv.

Regimet setter opp flere kontrollposter på veiene utenfor landets største by Rangoon, for å hindre at utlendinger tar seg til Irrawaddy-deltaet 14. mai.

Militærjuntaen lar 47 indiske medisinske eksperter slippe inn i landet, sammen med 30 eksperter fra Thailand 17. mai.

Burmas øverste general Than Shwe sier ja til å slippe inn alle hjelpearbeidere i et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon 23. mai.

Giverlandene møttes til en giverkonferanse i Burmas største by Rangoon 25. mai. Norge lover 100 millioner kroner i støtte totalt.

Franske og amerikanske krigsskip har ennå ikke fått tillatelse til å levere nødhjelp. (©NTB)

Militærjuntaens øverste leder i Burma, Than Shwe, uttalte fredag at internasjonale hjelpeorganisasjoner nå får slippe inn i landet.

Løftet har møtt stor skepsis internasjonalt, og heller ikke Jonas Gahr Støre er overbevist om at hjelpeorganisasjonene nå slipper inn i det syklonherjede landet.

- Om det er realistisk å slippe inn, er for tidlig å si, men det er grunn til å håpe, sier han til ABC Nyheter.

Han vil likevel ikke gå så langt som å kalle seg optimistisk

- Jeg er derimot mindre pessimistisk nå enn før.

Giverlandene møttes til en giverkonferanse i Burmas største by Rangoon 25. mai. Norske myndigheter har sagt de vil doble bistanden til de syklonrammede områdene, og vil bidra med 100 millioner kroner i støtte totalt.

Statssekretær Raymond Johansen har imidlertid sagt at det er noen kriterier som må oppfylles for at Norge skal øke sin bistand til Burma. Blant annet krever Norge at hjelpen faktisk kommer ut og at de internasjonale hjelpearbeiderne skal få anledning til å reise trygt rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må følge det løpende og se på hvordan organisasjonene får tilgang, og deretter porsjonere ut pengene, sier Støre.

Den norske utenriksministeren mener at militærjuntaens håndtering av sitt folk er noe av det verste som har skjedd i fredstid. Videre mener han at man først må løse den prekære, nåværende krisen før man vurderer hvordan det internasjonale samfunnet kan jobbe mot militærregimet på lengre sikt.

- Det får vi komme tilbake til. Det er imidlertid klart at en stats viktigste oppgave er å sikre sine innbyggere. Det har de ikke gjort, sier utenriksministeren.