Professor: – Lærerne streiker til ingen nytte

<p>(Illustrasjonsfoto: Scanpix)</p>
(Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Den økonomiske uttellingen ved en streik som den som nå pågår i kommunene, er med få unntak lik null, hevder ekspert på lønnsutvikling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Jofrid Egeland): Siden 1978 har 900.000 arbeidsdager gått tapt i arbeidskonflikter i stat og kommune, viser tall fra FAFO. Men den økonomiske uttellingen blir det ofte så som så med, sier eksperter NTB har vært i kontakt med.

Professor Geir Høgsnes ved Universitetet i Oslo tror ikke at Unio vil vinne fram med kravet om høyere lønn for streikende lærere og andre kommuneansatte:

– Nesten umulig

– Denne streiken er litt meningsløs. All erfaring viser at det nesten er umulig for de streikene å få mer penger når noen av organisasjonene i oppgjøret har akseptert meklingsresultatet, sier professoren til NTB.

Dersom de streikende skulle fått mer penger, ville organisasjonene som aksepterte det opprinnelige resultatet ha protestert og krevd nye lønnsforhandlinger, noe som er svært uvanlig, ifølge professoren.

– Hadde derimot alle organisasjonene i dette oppgjøret vært enige om at tilbudet fra arbeidsgiver var for dårlig, kunne en streik eventuelt ha ført fram, sier professoren.

Symbolsk verdi

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip ser det heller ikke som veldig sannsynlig at det vil komme mer penger fra kommunene til de streikende i dette oppgjøret. Han mener det er mer aktuelt at partene kommer til enighet om den videre lønnsutviklingen. Dermed trenger ikke den avtalen som allerede foreligger etter årets forhandlinger å bli plukket fra hverandre.

– En streik har ofte en større symbolsk enn økonomisk gevinst. Streiken er arbeidstakernes måte å varsle myndighetene på, og så kommer gjerne gevinsten senere, sier Fafo-forskeren til NTB.

Likelønn

– Vi streiker for å oppnå et bedre resultat i år. Historisk har det nok vært slik at de store økonomiske gevinstene etter en streik i offentlig sektor ikke har kommet i det aktuelle oppgjøret, men det har skjedd, og det er ikke noe formelt som kan hindre at det skjer. Dette handler om vilje, er den klare beskjeden fra Unio-leder Anders Folkestad.

Fafo-forsker Arup Seip mener den pågående streiken i kommunal sektor kan være et rop til regjeringen om at den må gå med på Likelønnskommisjonens forslag om å bidra med 3 milliarder kroner for å gi kvinnedominerte yrker i offentlig sektor et lønnsløft.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier til NTB at det ikke er aktuelt for regjeringen å forholde seg til forslaget fra Likelønnskommisjonen i dette lønnsoppgjøret.

– Dette oppgjøret viser svært godt at Likelønnskommisjonens analyser er relevante. Antakelig vil dette kommuneoppgjøret vise seg å være et tilbakeslag for likelønnskampen, sier Unio-leder Folkestad. (©NTB)

Personvernpolicy