Nazikirke bir antinazistisk minnesmerke

<p>Den nazistiske kirken i den sørlige delen av Berlin har søkt om offentlige midler for å kunne bli et antinazistisk minnesmerke. Foto: Scanpix</p>
Den nazistiske kirken i den sørlige delen av Berlin har søkt om offentlige midler for å kunne bli et antinazistisk minnesmerke. Foto: Scanpix

En nedslitt, protestantisk kirke bygget for å hylle Hitlers Tredje rike håper på en framtid som symbol mot nazistisk undertrykkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lysekrone formet som et tysk jernkors henger i kirken som ble bygget i det sørlige Berlin på midten av 1930-talletEn lysekrone formet som et tysk jernkors henger i kirken som ble bygget i det sørlige Berlin på midten av 1930-tallet

Kirken i den sørlige delen av Berlin er et enestående eksempel på hvordan den protestantiske kirke tilpasset seg den nazistiske propagandaen, rikt utsmykket med symbolikk som var tilpasset regimet.

Fra lysekronen ved inngangsdøren, formet som et jernkors, til utskjæringer i tre av en Wehrmacht-soldat på prekestolen på Jesu høyre side, er det vanskelig å unngå påminnelser om naziregimet.

Men den brune mursteinskirken trenger snarlig oppussing og reparasjon. Derfor har prestegjeldet søkt om penger for å redde bygningen som ble fullført i 1935, to år etter at Adolf Hitler kom til makten.

Infiserte samfunnet

– Bygget viser hvordan en slik morderisk ideologi kunne infisere hele samfunnet, sier den lokale presten Hans-Martin Brehm.

– Hver eneste generasjon risikerer å begå forferdelige feil hvis man ikke minnes fortiden.

Brehm mener kirkebygget trenger 3,5 millioner euro, rundt 28 millioner kroner.

– Hvis ikke noe gjøres, vil den falle sammen, sier han.

Kirken er ikke lenger i bruk, men tanken er å kunne ta den i bruk til kulturelle formål og ikke at den skal bli et stille og dødt museum.

Myndighetene virker positivt innstilt. På grunn av kirkens spesielle rolle i nazitiden er den en sterk kandidat til offentlig finansiering, ifølge Anna Maria Odenthal ved Berlins kontor for bevaring av historiske monumenter.

Antisemitter

Det nazistiske kirkebygget går tilbake til den antisemittiske bevegelsen Tyske kristne, som gjorde krav på å ha hundretusener av medlemmer i Tyskland på midten av 1930-tallet.

En studie gjort av historikeren Manfred Gailus anslår at rundt 25 prosent av alle menighetene i Berlin ble drevet av nazivennlige geistlige. I tillegg kom et stort antall som var svært ettergivende overfor de nazistiske myndighetene.

Dekorasjonene i kirken inneholder en blanding av tradisjonelle, kristne symboler og rendyrkede nazisymboler og nazistiske soldater. Lokale innbyggere kan fortelle at et bilde av Martin Luthers ansikt på et tidspunkt ble erstattet med Hitlers, men Luthers er senere kommet tilbake igjen. Også et stort antall hakekors er blitt fjernet, men mange andre symboler er fortsatt lette å se.

Til tross for de omfattende anstrengelsene for å skape en rendyrket, nazistisk kirke, lot menigheten seg aldri helt overbevise, ifølge Brehm.

Menigheten avviste alle forsøk på massedåp og militærparader, bortsett fra når de ble pålagt å gjennomføre dem, og bare få uker etter Krystallnatten i november 1938 viet presten en jødisk kvinne og en tysk mann i kirken.

– Det var strengt forbudt på den tiden, sier Brehm. (©NTB)

Personvernpolicy