Utsatte rekordforsøk

<p> Franskmannen Michel Fournier. Foto: Scanpix</p>
 Franskmannen Michel Fournier. Foto: Scanpix

Michel Fournier har utsatt planene om å kaste seg ut fra 40.000 meters høyde for å sette fire nye verdensrekorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franskmannen planla å gjennomføre hoppet mandag, men ble tvunget til å utsette det på grunn av sterk vind. Tirsdag prøver han på nytt.

Ved hjelp av en stratosfærisk ballong skal den 64 år gamle fallskjermhopperen stige fire ganger så høyt som de fleste passasjerfly, for deretter å kaste seg ut og rase mot bakken i svimlende fart.

For å lykkes må Fournier motstå 100 kuldegrader, og skulle franskmannen miste bevisstheten vil fallskjermen åpne seg automatisk når han nærmer seg bakken.

Hele fire verdensrekorder kan bli knust dersom Fournier overlever det dristige forsøket. Ingen har steget så høyt med ballong før, ingen har hoppet fra en slik høyde, ingen har vært lenger i fritt fall og ingen har oppnådd en slik hastighet på vei mot bakken.

Fournier gjorde to mislykkede rekordforsøk i 2002 og 2003 og mistet under det siste forsøket også luftballongen.

Den forrige verdensrekorden ble satt av amerikaneren Joseph Kittinger i 1960 da han hoppet ut fra 31.333 meters høyde som et ledd i et medisinsk eksperiment.

To år senere hoppet russeren Evgenij Andrejev ut fra 24.483 meters høyde og satte ny verdensrekord i fritt fall før han utløste fallskjermen. (©NTB)

Personvernpolicy