Sagaen går mot slutten

<p>Senator Edward Kennedy (t.v.) forlater sykehuset i Boston for noen dager siden etter å ha fått stilt diagnosen hjernesvulst. (Foto: Scanpix)</p>
Senator Edward Kennedy (t.v.) forlater sykehuset i Boston for noen dager siden etter å ha fått stilt diagnosen hjernesvulst. (Foto: Scanpix)

I motsetning til sine legendariske brødre har Edward Kennedy rukket å bli gammel og grå i amerikansk politikk. Nå har tragedien rammet familien igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Nils Myklebost) I flere tiår har hans triumfer og feiltrinn spilt seg ut i den amerikanske offentlighetens lys etter at de to brødrene ble drept i attentater da deres politiske karrièrer så vidt var i gang.

Men etter at det denne uka ble kjent at den 76 år gamle senatoren lider av en uhelbredelig hjernesvulst, er siste side i ferd med å skrives om Kennedy-klanen. Legene sier at halvparten av dem som får denne diagnosen, dør innen ett år.

Det fins andre familiedynastier i USA, blant dem Bush-familien som har hatt to presidenter og to guvernører i løpet av siste generasjon. Men de blekner alle sammenlignet med den glamorøse Kennedy-klanen som har appellert til amerikanerens fantasi med sitt nærmest kongelige overklasseliv i New England og den ene tragedien etter den andre.

Dynasti

Ted Kennedy er den yngste av ni barn i familien til den irsk-amerikanske katolske patriarken Joseph P. Kennedy, som blant annet var amerikansk ambassadør i London.

Det var den førstefødte i den rike og mektige Boston-familien, Joseph Patrick jr, som var eslet til å bli president. Men han døde i en flyulykke i England under annen verdenskrig, og da var det nummer to, John Fitzgerald Kennedy, som fikk overta.

Noen mener at Barack Obama med sine 46 år er for ung og uerfaren til å bli president, men da glemmer de at John var bare 43 da han ble den yngste valgte president noensinne i USA.

Ikke bare var han rene ungdommen i Det hvite hus, men han utnevnte den 34 år gamle lillebroren Robert F. til justisminister.

Glamorøst hvite hus

Med sin glamorøse franskinspirerte kone Jacqueline Bouvier Kennedy ved sin side forvandlet den unge presidenten Det hvite hus etter åtte år med det gamle ekteparet Eisenhower.

Franske moter og kokkekunst preget gallamiddagene, og en hær med skarpe unge intellektuelle preget politikken. Den nye Kennedy-administrasjonen ble kalt Camelot etter kong Arturs myteomspunne slott.

Men det varte bare tre år før Kennedy falt for en drapsmanns kuler i Texas, et attentat som aldri er blitt helt løst og fortsatt er et traume i amerikansk historie.

Siden blir Kennedy ofte kåret til en av USAs beste presidenter, men det er nok mytene som bidrar til det. Han rakk aldri å gjennomføre store reformer, og sto tvert imot for noen av USAs verste fiaskoer, som Grisebuktinvasjonen på Cuba og starten på Vietnamkrigen.

Drapet på Kennedy gjentok seg fem år senere da Robert også ble drept i et attentat, like før det var klart at han ville bli demokratenes presidentkandidat i 1968.

Bilulykke ødela

Alle trodde at Ted ville satse på å bli president i 1972. Men bilulykken på Chappaquiddick Island i 1969, da han forlot åstedet mens en ung kvinne druknet i bilen, satte bom for den muligheten.

Et forsøk på å utfordre Jimmy Carter i 1980, mislyktes, og han slo seg da til ro med å bygge seg opp til en av de mektigste medlemmene av Senatet og den mest innflytelsesrike talsmannen for vanlige folk og liberale saker i amerikansk politikk. I hele 46 år har han vært senator.

Tragediene

Det er ikke minst tragediene som har bygd opp under Kennedy-myten, tragedier som familiens bunnløse rikdom ikke var nok til å hindre.

I tillegg til de to attentatene og ulykken som kostet eldstebroren livet, ble den eldste og svakt tilbakestående søsteren Rosemary ødelagt for alltid av en lobotomering.

Blant de 31 barnebarna og hittil 55 oldebarna til patriarken Joseph, har det også vært en flyulykke, da John F. Kennedys sønn John-John omkom, ett overdosedødsfall, en dødsulykke i skibakken og en drapstiltale.

Mytene rundt de tre brødrene dør med Ted, men fortsatt er det Kennedy’er som spiller en rolle i amerikansk politikk og kulturliv, blant dem Teds sønn Patrick Joseph, som er kongressmedlem, Maria Shriver, gift med California-guvernør Arnold Schwarzenegger, og John F. Kennedys datter Caroline. (©NTB)

Personvernpolicy