Rydder opp

President Bush snakker til troppene.
President Bush snakker til troppene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAfghanistan gjenoppbygges, og arbeidet er kontroversielt nok lagt til den amerikanske hæren. Det ledes blant annet av norske styrker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Såkalte provinsielle rekonstruksjonsteam (PRT) ble først opprettet i nordlige Afghanistan tidlig i 2002, etter Talibans fall. Ideen var at utvikling og sikkerhet skulle bli håndteret av instansen som hadde kunnskapen til å gjenoppbygge, og samtidig kunne beskytte seg selv med militærmakt, om det skulle bli nødvendig.

Denne oppgaven ble lagt til den amerikanske hæren, og har innledningsvis vist seg å være vellykket, om enn kontroversiell.

Kontroversiell

Akademikere og menneskerettsforkjempere uttrykte sterk mistro til PRT, og hevdet deres evne til å arbeide uavhengig av ISAF troppene i Afghanistan hadde blitt brutt.

For de fleste afghanere var derimot denne diskusjonen uvesentlig i forhold til nødvendigheten av å gjenoppbygge veier, skoler og broer.

Siden dengang har ideen bak PRT blitt gradvis akseptert, og mange, om ikke de aller fleste, ikke-statlige organisasjoner samarbeider med PRT til noen grad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Afghanistan, hvor PRT først begynte sine operasjoner og hvor de stadig spiller en viktig rolle både sikkerhetsmessig og forhold til utvikling av området, var roligere enn resten av landet i 2001- 2002 da gjenoppbygningen begynte.

Norske tropper

I Faryab-provinsen utgjør norske tropper ledergruppen i PRT. Ordføreren i provinsen er takknemlig og roser innsatsen til de norske styrkene i samtale med ABC Nyheter nylig.

Ordføreren i det afghanske Faryab-distriktet roser de norske soldatene.Ordføreren i det afghanske Faryab-distriktet roser de norske soldatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Menneskene i PRT, spesielt nordmennene, har vært ekstremt hjelpsomme og hardtarbeidene. Deres nærvær er essensielt for provinsen, sier han.

Ordføreren la også vekt på den kompliserte og mange-fasetterte oppgaven PRT har.

- PRTs opererer på politiske nivå, så vel som med utvikling og sikkerhet, og vi er svært fornøyde med det nære samarbeide vi har hatt så langt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En suksess?

ABC Nyheter reiste til Qaiser-distiktet, vest i Faryab-provinsen for å finne ut hvordan befolkningen oppfattet effekten av PRTs arbeid i et mer avsidesliggende område.

Qaiser-distriktetQaiser-distriktet

Ti timers senere kunne ABC Nyheters utsendte endelig klatre ut av SUV'en. Qaiser-området har mottatt relativt lite utviklingshjelp, og selvom over 120.000 mennesker bor her, finnes det for eksempel bare tre legesentre.

Mesteparten av pengestøtten myndighetene har klart å spre til distriktet har kommet i form av sikkerhetsstyrker til å bemanne grensen mot nabodistriktet Badghis.

De fleste beboerne ABC Nyheter var i kontakt med kjente godt til PRT og prosjektene i deres regi rundt i distriktet, men påpekte samtidig at mye fortsatt gjenstod.

Kineserne viktigst

Abdul Hamid, vise-politimester i Qaiser-distriktet, sier PRT kommer til området nå og da, men at den viktigste brikken i gjenoppbygningen var det kinesiske selskapet som hadde landet kontrakten for gjenoppbygning av ringveien som går gjennom området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi forsyner dem med 70 til 80 politifolk for å sikre områdene de arbeider i, sier Hamid.

Politiet selv har også dratt nytte av den kinesiske tilstedeværelsen; takket være en generator de har fått fra kineserne har de fått tilgang på strøm.

Hamid er sikker på at Afghanske sikkerhetstyrker gjør en god jobb i distriktet, og at PRTs tilstedeværelse ikke er nødvendig.

- Hvis PRT forlater distriktet ville det ikke ha noe å si for oss. Vi kan sikre området selv, sier han.

Misfornøyd

Dette synet deles av politisjefen i Faryab-provinsen, Khalil.

Politisjefen i Faryab-distriktet er ikke fornøyd med de militære styrkene.Politisjefen i Faryab-distriktet er ikke fornøyd med de militære styrkene.

- Vi hadde ikke hatt noe problem fra et sikkerhetsperspektiv hvis PRT drar. De bidrar i forhold til rekonstruksjon, men ikke i forhold til sikkerheten, sier han til ABC Nyheter.

Allikevel, rekonstruksjon er en viktig del av arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis PRT dro, hadde det vært fritt frem for opposisjonsstyrker å utnytte situasjonen, sier Khalil.

Akbar Bai, en velkjent figur fra nord-Afghanistan er leder for det såkalte "Turkmen Council", sier PRT overhodet ikke er viktige støttespillere i området.

- Det eneste PRT gjør er å spionere i landet. De er ikke effektive i forhold til sikkerheten, og for utviklingen av området gjør de bare en liten forskjell, sier han.

Mens folk i sørlige deler av Afghanistan viser tiltro til PRT er altså nord-Afghanerne fortsatt skeptiske. En undersøkelse viser derimot at ingen ser på PRT som en militær-gruppering, hvilket er positivt og nødvendig for at de skal kunne fortsette sitt arbeid i Afghanistan.