Bellona raser over seismikk

<p>Foto: Scanpix </p>
Foto: Scanpix 

Regjeringen gir Oljedirektoratet grønt lys til å starte seismiske undersøkelser av havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen. Bellona og Kystfiskarlaget bringer saken inn for retten med krav om umiddelb

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Per Christensen) Oppstarten ble utsatt onsdag i påvente av nye vurderinger fra Havforskningsinstituttet (HI) og Statens forurensningstilsyn (SFT). Disse vurderingene ble behandlet av regjeringen fredag.

HI konkluderer med at fisken i området er ferdig med gytingen og at de seismiske undersøkelsene kan gjennomføres som planlagt. SFT sier på sin side at alle tillatelser som er gitt for seismisk aktivitet, er fullt ut lovlige. Dette inkluderer Oljedirektoratets program.

Sterkt uenig

Bellona-leder Fredrik Hauge er uenig i SFTs tolkning av forurensningsloven. Han bestrider også HIs vurderinger om at undersøkelsene ikke er til skade for livet i havet.

– Vi har senest i dag snakket med fiskere som har fått gyteferdig torsk i det berørte området. Det er ikke riktig at gytingen er over. Og det er ikke første gang forskerne må gi seg for lokalkunnskapen, sier Hauge til NTB.

Han håper at rettsapparatet kan behandle saken tidlig neste uke og at undersøkelsene blir stanset raskt. Selv om de kanskje kommer i gang allerede lørdag.

Undersøkelsene består av trykkbølger som sendes ned i havbunnen av en luftkanon. De reflekterte signalene gir forskerne et tredimensjonalt kart av geologien og dermed bedre mulighet til å finne berglag som inneholder olje og gass.

Forsvarlig

– Jeg mener regjeringens løsning på en god måte ivaretar både fiskeriene og det marine miljøet. Vi har hatt en grundig forberedelse av saken og dialog med berørte parter over lang tid. Regjeringen må følge opp Stortingets vedtak om å innhente seismisk informasjon, sier olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp).

Havforskningsinstituttets fartøy, G.O. Sars, undersøkte farvannene tidligere denne uken og kom til at det er svært lite fisk, egg og larver i de berørte områdene. På denne bakgrunnen mener HI det er akseptabelt å gå i gang med undersøkelsene.

– De viktigste fiskebestandene som torsk, sei og hyse er ferdige med det de skal gjøre i dette området, sa forskningsdirektør Ole Arve Misund da klareringen ble gitt torsdag.

Fiskedød

Bellona-Hauge har vært i Lofoten hele uken og er svært uenig med HI. Han frykter at millioner av fisk og yngel vil dø som følge av lydsmellene som de seismiske undersøkelsene innebærer.

– Vi trenger mer forskning omkring seismikk på marine organismer og vil prioritere ressurser til dette framover, sier Haga. Hun varsler at Oljedirektoratets program for 2009 også skal gjennomføres.

Dersom de seismiske undersøkelsene i sommer går som planlagt, blir det bare snakk om seks ukers kartlegging av de geologiske strukturene i havbunnen neste år. (©NTB)

Personvernpolicy