Florida-velgere føler seg ekskludert

Hillary Clinton kjemper for at nominasjonsvalgene i Florida og Michigan skal telle med i oppgjøret mellom henne og Barac Obama. Mange velgere i Florida støtter henne – de føler seg ekskludert hvis stemmen de avla ikke skal bli hørt. (Foto:REUTERS/SCANPIX)
Hillary Clinton kjemper for at nominasjonsvalgene i Florida og Michigan skal telle med i oppgjøret mellom henne og Barac Obama. Mange velgere i Florida støtter henne – de føler seg ekskludert hvis stemmen de avla ikke skal bli hørt. (Foto:REUTERS/SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratiske velgere i Florida og Michigan krever at deres stemme også må bli hørt. – Dette gjør meg sint. Alle stemmer må regnes med, sier Florida-velgeren Paula.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA om valgene i Florida og Michigan
*Demokratenes nominasjonsvalg i Florida og Michigan ble underkjent fordi de lokale partiene trosset den nasjonale partiledelsen og holdt valg tidligere enn ledelsen ville.
*Over 2 millioner personer stemte, selv om det var klart på forhånd at valgene ville bli underkjent.
*Hillary Clinton vant i begge delstatene, men verken hun eller Barack Obama drev valgkamp der.
*Alle kandidatene godtok opprinnelig partiledelsens beslutning om å straffe delstatene
*Hillary Clinton insisterer nå på at de to valgene må godkjennes og at delegatene skal delta på landsmøtet i Denver i slutten av august
*For å bli demokratenes presidentkandidat må en kandidat sikre seg støtte fra over halvparten av delegatene på landsmøtet
*En komité skal lørdag 31. mai møtes i Washington D. C for å ta stilling til protester mot underkjennelsen av valgene i Florida og Michigan
(NTB)

Demokratenes nominasjonskamp nærmer seg slutten. Nå gjenstår valg i kun tre delstater. Men en stor floke gjenstår også å løse: Selv om 2, 5 millioner velgere stemte i valgene i Florida og Michigan, ble valgene underkjent fordi delstatene trosset partiledelsens tidsplan.

31. mai skal partiledelsen ta stilling til hva som skal skje med de to delstatenes delegater til landsmøtet.

– Dette må de ikke komme unna med. Alles stemmer må regnes med. Noe annet vil være urettferdig, sier Hillary Clinton-tilhengeren Lori i frisørsalongen Regis Signatur Salon på International Mall i Tampa, Florida, til NTB.

– Ekskludert

Paula, en av kundene på shoppingsenteret, kunne ikke vært mer enig:

– Dette gjør meg veldig sint. Det får meg til å føle meg ekskludert, sier Paula.

Mange velger føler det samme som Lori og Paula. Reaksjonene viser at det er viktig for en forsoning innen partiet at Demokratene finner en løsning her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

– Dette handler om rettferdighet, sier Paula, og minner samtidig om striden rundt opptellingen av stemmer i Florida i presidentvalget i 2000. En strid som endte med at høyesterett til slutt ga seieren til George W. Bush.

– Om dette ikke løses på den riktige måten, kan det føre til at demokrater velger å stemme på John McCain i november, spår hun.

Søksmål

Tre delegater fra Florida gikk torsdag til søksmål mot partiledelsen for å tvinge den til å godkjenne valgresultatet. Men to tidligere lignende søksmål er allerede blitt avvist av domstolene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton vant i både Michigan og Florida, men ingen av kandidatene drev valgkamp der, og Barack Obamas navn var ikke på seddelen i Michigan. Clinton insiterer på at partiledelsen må godkjenne valgresultatene. Hun holder også døren på gløtt for å fortsette kampen helt til slutten av august og la landsmøtet avgjøre striden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk som stemte her har ikke gjort noe galt, og det vil være galt å straffe dere, sa Clinton til velgere i Florida denne uka.

Tilbake i Florida

– Vi vet at veien til Det hvite hus går rett gjennom Florida og Michigan. Hver stemme er en bønn for nasjonen, la hun til.

Men Obamas ledelse over Clinton i antall delegater er så stor at selv om striden om Florida og Michigan skulle løses på best mulige måte for Clinton, vil hun likevel ikke kunne ta igjen Obama. Senatoren fra Illinois mangler kun rundt 65 delegater for å sikre nominasjonen.

Denne uka var han tilbake i Florida for første gang på åtte måneder.

– Det er godt å være tilbake. Jeg vet dere har holdt fortet, sa Obama i en tale i Tampa.

Vippestat

Mange er kritiske til at senatoren fra Illinois ikke har satt sin fot i Florida siden i høst. «Vi har ventet på deg, senator Obama», var overskriften på en lederartikkel i avisa St. Petersburg Times. «Vi skulle ønske du hadde kommet for flere måneder siden for å be om våre stemmer, ikke bare for bidrag til valgkampen din», het det videre i lederen.

Svært mye tyder på at Obama blir John McCains motstander i presidentvalget i november. Men han har en stor jobb foran seg med å gjøre seg kjent for velgerne i den avgjørende vippestaten Florida. (©NTB)