Stor spenning før Mars-landing

<div class="viewNews">En modell viser hvordan det kan bli seende ut når NASAs romsonde Phoenix er kommet i arbeid på planeten Mars. Foto: REUTERS/NASA/JPL/UA/Lockheed Martin/Handout/SCANPIX</div>
En modell viser hvordan det kan bli seende ut når NASAs romsonde Phoenix er kommet i arbeid på planeten Mars. Foto: REUTERS/NASA/JPL/UA/Lockheed Martin/Handout/SCANPIX

Romsonden Phoenix skal starte letingen etter is, vann og liv på Mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det knytter seg stor spenning til landingen, som er svært krevende og etter planen skal skje klokken 1.53 natt til mandag.

– NASAs nye marssonde skal ta prøver av jordsmonnet for å undersøke om det finnes vannis og spor av mikrobielt liv i arktis på den røde planeten, sier romfartsekspert Erik Tandberg ved Norsk Romsenter.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har på forhånd fotografert landingsstedet nøye, og området skal ha få svarte steiner. Hittil har bare fem av de tretten sondene som er sendt til Mars, overlevd landingen, ifølge Tandberg.

Mars hadde tidlig i sin historie mye vann. Men vannet forsvant, og forskerne vet ikke hvorfor dette skjedde og hvor vannet ble av. Romsonden skal forsøke å løse noe av mysteriet. For å gjøre dette, har sonden med seg sju ulike instrumenter og et graveredskap som kan nå en halv meter ned i bakken.

Phoenix har en forventet levetid på 90 dager etter landing på den røde planeten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus