Stoler ikke på juntaens løfter

Medlemmer fra Singapore Røde Kors forbereder hjelpesendinger til Burma. Helseteamet er det første som slipper inn i Burma . (Foto: SCANPIX)
Medlemmer fra Singapore Røde Kors forbereder hjelpesendinger til Burma. Helseteamet er det første som slipper inn i Burma . (Foto: SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner stoler ikke på militærjuntaens løfte om å åpne Burma for hjelpearbeidere og nødhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.v.) møtte fredag Burmas øverste general Than Shwe og skal da ha fått løfte om at «alle» hjelpearbeidere skal få slippe inn i Burma for å hjelpe syklonofrene. (Foto: Reuters / Stan Honda / SCANPIX)FNs generalsekretær Ban Ki-moon (t.v.) møtte fredag Burmas øverste general Than Shwe og skal da ha fått løfte om at «alle» hjelpearbeidere skal få slippe inn i Burma for å hjelpe syklonofrene. (Foto: Reuters / Stan Honda / SCANPIX)

Burmas sterke mann, general Than Shwe, kom med løftet i et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon fredag.

– Han har gått med på å tillate alle hjelpearbeidere, sa Ban etter møtet.

– Generalen ser ingen grunn til at så ikke kan skje, så lenge det er snakk om genuine hjelpearbeidere, og det er helt klart hva de skal gjøre, føyer en FN-kilde til.

Andre signaler

Nyheten blir møtt med skepsis blant norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner, som har liten tro på at militærjuntaen vil gi dem fri adgang til syklonofrene.

– Vi håper at det stemmer og at Ban har forstått de politiske signalene riktig. Samtidig får vi helt andre signaler fra felten, sier generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjonen har 500 ansatte i Burma, men få av disse er eksperter på nødhjelp.

– Det er hjerteskjærende å vite at vi kunne hjulpet så mange flere, sier Gerhardsen til NTB.

Mest akutt er behovet for rent vann, men militærjuntaen har blant annet nektet å ta imot et tilbud om vannrenseutstyr.

– Det er helt fortvilende. Flertallet av de 2,4 millioner menneskene som ble rammet, har ikke sett snurten til hjelp ennå, sier Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye er uklart

FNs matvareprogram (WFP) er også skeptisk til løftene fra militærjuntaen, og viser til at mye er uklart.

– Spørsmålet er om vi får forlate Rangoon, sier en talsmann for WFP til nyhetsbyrået AFP.

Generalene har til nå nektet utenlandske hjelpearbeidere adgang til Irrawaddy-deltaet som ble hardest rammet av syklonen 2. mai, som trolig kostet langt

Et flyfoto viser ødeleggelsene etter syklonen i Burmas Irrawaddy-delta. Ialt 2,4 millioner mennesker trenger hjelp, ifølge FN, som mener at Burma trenger hjelp utenfra for å nå fra til alle. (Foto: Reuters / Evan Schneider / SCANPIX)Et flyfoto viser ødeleggelsene etter syklonen i Burmas Irrawaddy-delta. Ialt 2,4 millioner mennesker trenger hjelp, ifølge FN, som mener at Burma trenger hjelp utenfra for å nå fra til alle. (Foto: Reuters / Evan Schneider / SCANPIX)

Artikkelen fortsetter under annonsen

over 130.000 mennesker livet.

Juntaens motvilje mot å slippe utenlandske nødhjelpseksperter inn i området, opptar også Den internasjonale Røde Kors-føderasjonen.

– Det gjenstår å klargjøre hva dette innebærer, hvem som slipper inn og hvilke områder vi får adgang til, sier talsmannen John Sparrow.

– Vi er forsiktige optimister, men vil først se hvordan dette kommer til å fungere i praksis, sier en talsmann for hjelpeorganisasjonen World Vision.

Nektes å losse

En talskvinne for den statlige amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID stiller seg også noe avventende til løftene fra militærjuntaen.

– Det høres helt klart ut som gode nyheter, men vi vet ikke hva det innebærer, sier Rebecca Gustafson til AFP.

Fire amerikanske marinefartøy, som både har helikoptre og vannrenseutstyr om bord, har i ti dager ligget ankret opp utenfor kysten av Burma.

Frankrike har også skip med livsviktig nødhjelp i området, men nektes i likhet med amerikanerne å losse.

– Amerikanske myndigheter har enorm kapasitet og kan bidra til at hjelpen når fram til folk så raskt som mulig, sier Gustafson. (©NTB)