Saakasjvili vant

<div class="viewNews">Georgias president Mikhail Saakasjvili, som her besøker en kvinne som ble skutt og såret da hun var på vei for å stemme onsdag, vant valget til ny nasjonalforsamling. Foto: SCANPIX</div>
Georgias president Mikhail Saakasjvili, som her besøker en kvinne som ble skutt og såret da hun var på vei for å stemme onsdag, vant valget til ny nasjonalforsamling. Foto: SCANPIX

President Mikhail Saakasjvili vant valget til ny nasjonalforsamling klart, men opposisjonen i landet truer med å boikotte forsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kunngjorde den sentrale valgkommisjonen at Saakasjvilis parti hadde fått 59,5 prosent av stemmene i det omstridte valget. Den største opposisjonskoalisjonen fikk 17,7 prosent.

Resultatet betyr at den provestlige presidenten og hans allierte har sikret seg rundt 120 av de 150 plassene og to tredels flertall i nasjonalforsamlingen. Det betyr at Saakasjvilis parti kan endre grunnloven på egen hånd.

Opposisjonen mener myndighetene jukset til seg seieren og truer med å boikotte nasjonalforsamlingen.

– Dette valget speiler ikke folkets valg og folkets vilje. Vi anerkjenner ikke resultatene, sier opposisjonspolitikeren David Gamkrelidze.

– Opposisjonen vil seriøst vurdere muligheten av å boikotte den nye nasjonalforsamlingen, legger han til.

Valget ble fulgt svært nøye også i Vesten, fordi Georgia ligger i konflikt med Russland om innflytelse over de to georgiske utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia. Russland støtter de to republikkene.

Vestlige observatører mener georgiske myndigheter forsøkte å få til et demokratisk valg, men at det likevel var problemer, blant annet i form av press og trusler mot velgere. (©NTB)

Personvernpolicy