- Streikefaren er stor

<p> Riksmeklingsmann Svein Longva. Foto: Scanpix</p>
 Riksmeklingsmann Svein Longva. Foto: Scanpix

Riksmeklingsmann Svein Longva sier det er vanskelig å se for seg et kompromiss i lønnsforhandlingene i staten. Dermed kan det gå mot storstreik fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken halv sju fredag morgen møtte riksmeklingsmann Svein Longva pressen med dystre spådommer for årets lønnsoppgjør for staten.

– Streikefaren er stor. Jeg kan ikke lenger tenke meg et kompromiss i forhandlingene slik situasjonen nå er mellom partene, sier Longva.

Spørsmålene knyttet til avtalefestet pensjon (AFP) for de statsansatte ble avklart natt til fredag, men det er rammevilkårene for lønnsveksten partene nå strides om.

Lønnskamp

– Situasjonen er svært alvorlig. Partene har ikke kommet noe nærmere i de økonomiske spørsmålene. Det hjelper ikke om AFP-spørsmålet er løst. Det er helheten som må godkjennes, sier Longva.

En kilde NTB har snakket med forteller at kravet om lønnstillegg kommer til å ligge på 6,5 prosent fra fagforeningene, men at man regner med å lande noe under dette.

– Vi sliter med økonomispørsmålene. Jeg er slett ikke optimistisk. Forhandlingsutvalget vårt begynner å bli utålmodig, sier forhandlingsleder i Unio Stat, Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund, til NTB.

Blir det streik, legger til sammen rundt 800 politifolk i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø ned arbeidet.

Kommune følger stat

Hva som kan bli tilbudet i kommuneoppgjøret, avhenger mye av det økonomiske utfallet i statsoppgjøret. Meklingsmann Dag Nafstad opplyser at en skisse for kommuneoppgjøret kan være klar like etter at en skisse for statsoppgjøret blir lagt fram.

Blir det brudd, vil rundt 20.000 organiserte i stat og kommune gå ut i streik fra arbeidstidens start fredag morgen.

Oslo venter på de andre

De to oppgjørene utspiller seg bare noen hundre meter fra hverandre i sentrum av Oslo, KS-oppgjøret i Riksmeklingsmannens kontorer i Grensen og statsoppgjøret i regjeringskvartalet rett rundt hjørnet.

Riksmeklingsmannen har sagt at AFP-ordningen må bli identisk i begge oppgjørene, og det har vært løpende kontakt om AFP-spørsmålet mellom de to forhandlingsstedene gjennom natten.

Det var pause i meklingen for de kommuneansatte i Oslo fram til klokken åtte fredag morgen fordi partene ønsket å vente på en avklaring i meklingen for statlig sektor og de øvrige kommunene. (©NTB)

Personvernpolicy