NFF snur i flaggstriden

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

Norges Fotballforbund (NFF) har bestemt seg for å designe et nytt emblem for landslagene, der det norske flagget vil være et bærende element. - Klokt, mener kulturministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Fotballforbund (NFF) undervurderte engasjementet det norske folk har til landslagsdrakten, mener generalsekretær Karen Espelund.

Da nyheten om at Norges landslag skulle gå vekk fra å spille med flagget på brystet ble sluppet tirsdag, var alle involverte fornøyde.

Men kritikken lot ikke vente på seg. Nær sagt fra alle hold ble det rettet kraftig skyts mot NFF, og torsdag måtte forbundet snu. Det skal nå jobbes med et nytt emblem, med flagget som et bærende element.

– Vi har definitivt registrert og tatt inn over oss det voldsomme engasjementet som er kommet. Vi tolket det slik at fotballens posisjon er sterk, og kan ikke gjøre annet enn å strekke hendene i været og innrømme at vi undervurderte engasjementet, sier generalsekretær Karen Espelund til NTB.

Til onsdagens landskamp mot Uruguay er flagget tilbake på drakten. Etter det skal det jobbes mot et nytt emblem, hvor folket får det som de vil.

– Det er tydelig for oss nå at den drakten vi har er en fantastisk identitet å bygge videre på. Vi undervurderte den dimensjonen, og vi tar selvkritikk, sier Espelund.

Hva som skal skje med det nye emblemet er ikke sikkert. Forbundet skal jobbe med flere mulige løsninger. Men en ting er sikkert, og det er at flagget er med.

Glad for kritikk

Fotballpresident Sondre Kåfjord er glad for kritikken som forbundet har fått for at flagget ble fjernet fra landslagsdrakten.

– Vi fant ut at det var fornuftig å lytte til et så soleklart signal fra folkedypet. Det var sterkere enn vi hadde forestilt oss, og det er positivt. Det viser at det er en enorm interesse rundt landslaget, sier Sondre Kåfjord til NTB.

Fotballpresidenten har ingen problemer med å ta selvkritikk, blant annet for å ha «frarøvet» folket muligheten til å snakke om spillere med «flagget på brystet».

– Nå skal vi utarbeide et nytt emblem, der det norske flagget skal være en sentral del. Dermed er det fortsatt mulig å si at man spiller med flagget på brystet, selv om det nå skal innlemmes i NFFs emblem, sier Kåfjord.

– Når signalene var så sterke og entydige, så er vi i stand til å skjønne det, sier Kåfjord.

Klok beslutning

Kulturminister Trond Giske (Ap) mener Norges Fotballforbund (NFF) gjorde en klok beslutning med å snu i flaggstriden.

Giske var en av de store kritikerne etter NFF tirsdag skiftet ut det norske flagget med et drageemblem på landslagstrøyen. Giske mente forbundet måtte snu, og torsdag gjorde NFF nettopp det.

– Det mener jeg er en veldig klok beslutning, og det viser jo at fotballforbundet lytter til de reaksjonene som er kommet fra folket, sier Trond Giske til NTB.

Giske mener forbundet absolutt kan få i både pose og sekk.

– Det er fullt mulig å ivareta fotballens behov, og ha et merke som er beskyttet mot kopiering, samtidig som man kan spille med flagget på brystet, sier han.

– Hvorfor er det så viktig å ha flagget på brystet?

– Det handler om at dette er Norges landslag, og ikke NFFs. Toppidrett er mer enn bare idrett. Det er identitetsskapende og en del av historien og fellesskapet til Norge. Der har flagget en sterk verdi, sier Giske. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus