Eksplosivt valg

<p> Medlemmer av opposisjonen i Georgia bærer masker på valgvake onsdag. Torsdag hevdet den sittende presidenten valgseier. Foto: Scanpix/AFP. </p>
 Medlemmer av opposisjonen i Georgia bærer masker på valgvake onsdag. Torsdag hevdet den sittende presidenten valgseier. Foto: Scanpix/AFP.

Regjeringen hevder knusende valgseier til høylydte protester fra opposisjonen, og busser med velgere blir beskutt. Det er valg i Georgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag besøkte vi stedet der en buss med velgere ble beskutt med granater og maskingevær onsdag, sier Ivar Dale i Den norske Helsingforskomiteen på telefon til ABC Nyheter.

Komiteen har sendt to av sine medarbeidere som uavhengige valgobservatører til Georgia i forbindelse med valgavviklingen der. Angrepet skjedde på selve grensen til den omstridte utbryterregionen Abkhasia.

- Lokale folk forklarer at de to bussene ble satt opp for å kjøre etniske georgiere fra Abkhasia og over til Georgia for å stemme. På georgisk side ble bussen beskutt med maskingevær og granatkaster på svært nært hold, sier Dale.

Georgia anklaget onsdag abkhasiske opprørstyrker for å stå bak angrepet, mens Abkhazias selverklærte leder Sergei Bagapsh avviste påstandene. Fire ble skadd på vei til valglokalene.

- Det er en merkelig historie. Det ser ut som om granatene ikke er skutt fra den abkhasiske siden, men fra den georgiske siden. Det hele virker litt arrangert, sier Dale.

Se video fra angrepet: Hun ble skutt på vei til valgurnene

Seier

President Mikheil Saakashvilis regjeringsparti hadde ifølge offisielle resultater fått 63 prosent av stemmene da nærmere en tredjepart av stemmene var talt opp, melder AFP.

Koalisjonen av ni opposisjonspartier lå langt bak, med 13,35 prosent.

- Vi har møtt noen av opposisjonslederne. De er svært lite fornøyd med resultatet og mener valget har vært fingert, så det ser ut som om det kan bli demonstrsjoner i Tbilisi, nå kjører vi videre dit for å se hvordan det blir der, sier Dale.

Det er varslet demonstrasjoner, men torsdag formiddag hadde kun 1000 demonstranter samlet seg i den georgiske hovedstaden Tbilisi, et lavere tall enn de titusener opposisjonens ledere har varslet om. Landets pro-vestlige leder Saakashvili hevdet valgseier allerede før resultatet ble offentliggjort, basert på valgdagsmålinger.

- Onsdagens valg var fritt og rettferdig, og jeg håper de internasjonale observatørene vil bekrefte dette. Men det mest utrolige er valgskredet i regjeringspartiets favør, sa Saakashvili ifølge AFP.

Valget blir av mange betraktet som en test av den tidligere sovjetrepublikken gryende demokrati.

- Det har vært mange brudd på valglovgivningen, med trusler mot velgere, fiksing av valglister og lignende. Våre georgiske kolleger ble banket opp av politiet i valglokalet i Khaketi. Mye rart har skjedd, og bussangrepet kan være forsøk på å ta oppmerksomheten bort fra dette, sier Dale.

Opprør

Russland har tatt sterkt avstand fra Georgias tilnærming til Vesten, særlig forsøkene på å oppnå Nato-medlemsskap. Landet har støttet separatistbevegelsene i de to georgiske utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia.

Tidligere i månedene uttalte Saakashvili at Georgia hadde vært på randen av krig etter at russiske myndigheter styrket båndene til separatistene og sendte hundrevis av ekstra fredsbevarende styrker til Abkhasia.

Les også: Fordømmer russisk troppeforflytning

- Spenningene omkring Abkhasia økte veldig i forkant av valget, men det har roet seg litt ned igjen akkurat omkring valget. Så skjedde dette med bussene som ble sprengt, men som sagt virker hele den historien litt merkelig, sier Dale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus