Hjelp, jeg er naken på nett!

<p class="MsoNormal"><span>Foto: Thomas Olsen og ProComb</span></p>  <p> </p>
Foto: Thomas Olsen og ProComb  

Det som var en pirrende lek med foto- eller videokameraet på soverommet kan fort bli ditt livs største mareritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å kunne finne dine bilder blant arkivets 240 millioner filer lages en biometrisk profil basert på et vanlig passfoto. Dette sammenlignes med alle bildene som er hentet fra nettet.For å kunne finne dine bilder blant arkivets 240 millioner filer lages en biometrisk profil basert på et vanlig passfoto. Dette sammenlignes med alle bildene som er hentet fra nettet.

ABC Nyheter/Berlin: Private bilder kan fort komme på avveie. Både Paris Hilton og Kåre Conradi er eksempler på folk som alltid vil bli husket for nettopp det. Men det skjer også den vanlige mannen i gata. Langt oftere enn du kanskje skulle tro.

Det tysk-amerikanske selskapet ProComb er et av firmaene som har funnet en ny nisje, og gjerne trår til med en hjelpende hånd om du skulle være usikker på om bildene du tok med ferieflørten har havnet alle andre steder enn i det private fotoalbumet. De saumfarer nettet etter bilder av deg i sexy positurer - om du er villig til å betale.

Firmaet, som holder til i Dortmund, forteller til ABC Nyheter at bare i USA og Tyskland fotograferer rundt 2300 voksne seg selv eller hverandre mens de koser seg i sengehalmen. Men det de fleste ikke er klar over er at 20-30 % av disse bildene på ett eller annet vis finner veien ut på nett.

Ekskjærester og hackere

Det tysk-amerikanske firmaet har spesialisert seg på å finne de private bildene og hjelpe kunden å få bildene fjernet.

Sjef for selskapet, Torsten Gems, bekrefter at det ofte er hevnlystne ekskjærester som finner det for godt å kringkaste det dere en gang delte sammen. Stjålne mobiltelefoner eller hackere som har gjort innbrudd på datamaskinen er også en vanlig grunn til at bildene spres.

- Dessuten er vår erfaring at mange som viser seg frem på webkamera ikke er klar over at videostrømmen kan lagres, og distribueres i etterkant, forklarer Gems, som også legger til at de aller fleste som tar kontakt er kvinner.

Med spesialutviklet maskinvare søker selskapet gjennom nettet hver eneste dag for å finne hjemmelaget porno på eksisterende websider, og på nye som stadig popper opp. Arkivet består i dag av over 240 millioner bilder og videoklipp.

For å finne frem i filene lager selskapet en biometrisk profil av kunden basert på et vanlig passfoto, som så sammenlignes med bildene i arkivet. Slik kan millioner av bilder bli begrenset til noen få hundre som så blir manuelt gjennomgått av firmaets ansatte.

Kan gjøre stor skade

Finner vi bilder av kunden vil vi kontakte hjemmesiden som har publisert disse og be om at de blir fjernet. Om saken skal meldes til politiet er opp til kunden, sier Gems.

Han forteller om eksempler hvor bilder har gjort stor skade. De har ødelagt forhold, jobbmuligheter og vennskap, gjerne flere år etter at bildene ble tatt. Skjelettene kan ramle ut av skapet når du minst venter det.

- Våre statistikker viser at dette er et ganske vanlig fenomen. Vi har kunder fra hele verden, i hovedsak i USA og Tyskland, men også noen fra Skandinavia og Norge.

Naturlig nok ønsker ikke Gems at potensielle kunder skal la være å leke seg med kameraet, men kommer med følgende tips når ABC Nyheter spør hvordan man best kan sikre at man ikke vil finne seg selv på nett i nettoen:

- Ikke legg bildene på mobile lagringsenheter som telefoner, laptoper eller USB-pinner. Det kan også være en god idé å legge private filer på en ekstern harddisk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus