Familie fratatt 150 millioner kroner

Vidar (t.h.) og og Morten Strandskogen (midten) har kjempet mot DnBnor siden slutten av åttitallet. De hevder at banken urettmessig har tiltvunget seg verdier for 150 millioner kroner. Tore Sandberg har jobbet med saken siden 1991. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Vidar (t.h.) og og Morten Strandskogen (midten) har kjempet mot DnBnor siden slutten av åttitallet. De hevder at banken urettmessig har tiltvunget seg verdier for 150 millioner kroner. Tore Sandberg har jobbet med saken siden 1991. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien er fratatt verdier for 150 millioner kroner. Privatetterforsker Tore Sandberg kaller saken en finans- og rettsskandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tore Sandberg har jobbet med saken i 17 år - en sak som inneholder påstander om falske forklaringer, personlig berikelse, og en bank og en bostyrer som ruinerer en hel familie og selger verdier til egne ansatte.

Med seg har han fått den kjente advokaten og Gro Harlem Brundtlands nære medarbeider, Ingjald Ørbeck Sørheim. Han er også tidligere styremedlem i DnBNor.

Sandberg og Sørheim hevder at familien Strandskogen er overkjørt av DnBNor, som totalt skal ha fratatt dem verdier for 150 millioner kroner. ABC Nyheter har flere ganger prøvd å få konsernsjef Rune Bjerke i tale, men har møtt stengte dører.

Det hele startet med en gjeldsforhandling i 1989.

- Jeg ble første gang kontaktet av Vidar og Morten Strandskogen i oktober 1991. I juni 1989 var far og sønn slått konkurs ved kjennelser i Oslo skifterett. Det påståtte grunnlaget for konkursbegjæringene var at far og sønn Strandskogen angivelig skulle ha loppet kassen i radio- og tv-butikkene i Bredo-kjeden for til sammen 4,6 millioner kroner, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om Strandskogen.

Tilbakevist

Selv hevdet Vidar og Morten Strandskogen at de var blitt utsatt for urettmessige krav, urettmessige konkurskjennelser og at de deretter likeledes urettmessig var blitt fratatt verdier for flere titalls millioner av kroner.

Grunnlaget for den opprinnelige konkursen er senere tilbakevist i tre eksterne revisorrapporter, en fra Coopers & Lybrand, samt to fra Ernst & Young. Rapportene konkluderer med at det ikke var grunnlag for de opprinnelige kravene. Tvert imot konkluderes det med at istedenfor å skylde 4,6 millioner kroner, har familien til gode 200.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Blant de verdier som ble fratatt, var de private boligene til samtlige familiemedlemmer. Jeg var selv til stede ved to av disse utkastelsene, sier Sandberg.

DnB solgte varebeholdningen til egne ansatte

Vidar Stranskogen beskriver prosessen mot DnBNor som «et 23 års sammenhengende mareritt». Foto: Stein Ove Korneliussen.Vidar Stranskogen beskriver prosessen mot DnBNor som «et 23 års sammenhengende mareritt». Foto: Stein Ove Korneliussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bredo-kjeden begynte å gå dårlig i 1989, da kjeder som Expert kom på markedet. Strandskogen begynte å tape penger, og de ønsket å kvitte seg med kjeden.

- Det endte med at vi ba om en gjeldsforhandling for å legge ned firmaet. På det tidspunktet var vi rundt tre millioner i minus. Dette var penger vi skulle betale, hevder Vidar Strandskogen overfor ABC Nyheter.

Da de skulle avvikle varebeholdningen, som hadde en verdi på over åtte millioner kroner, oppdaget de at varebeholdningen var borte. Det viste seg at banken hadde hentet den, og solgt den til sine ansatte på Aker Brygge.

- Vi bestemte oss derfor for å anmelde banken for tyveri. Men så kom det plutselig et konkurskrav mot oss. Det var tydelig at de ville slå oss konkurs fordi de ikke ville at vi skulle gjennomføre anmeldelsen - de ville ha oss tause, tror Strandskogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnBNor innrømmer at de i dag nok ville ha realisert varelageret på en annen måte, men han understreker at denne realisasjonsmåten etter alt å dømme innbrakte vesentlig mer enn hva som ville vært mulig med et mer tradisjonelt salg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette avvises kontant av Strandskogen, som hevder at de ville fått inn langt mer ved vanlig salg over disk.

- Dessuten ble verdiene aldri godskrevet boet, slår Strandskogen fast.

Bare begynnelsen

Ifølge Strandskogen var dette bare begynnelsen på marerittet.

- Saken startet for 23 år siden, og jeg kunne ikke i min villeste fantasi drømme om at jeg skulle gå gjennom det jeg skulle gå igjennom i alle disse årene.

- Totalt er det skuslet bort verdier for 150 millioner kroner, som ingen kan dokumentere eller gjøre rede for, og som ingen har mottatt. Hvor er disse pengene? Det som er sikkert er at noen har beriket seg, slår Sandberg fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Faktum er at eiendeler og eiendommer er overdratt til venner og bekjente og ansatte i banken til spottpriser.

DnBNor har ikke villet svare på denne påstanden.

Eiendomseventyr i grus

I 1986 kjøpte Vidar Strandskogen 59 leiligheter i et boligprosjekt utenfor Marbella i Spania. Strandskogen-familien eide med det et av Marbellas flotteste boligprosjekter.

Så startet problemene også i Spania. Utbyggingen ble forsinket. I Norge strandet gjeldsforhandlingene i Prosjektservice (Bredo-kjeden). Selskapet ble slått konkurs i september 1989. Banken, som den gang het DnC, sikret sitt tilgodehavende i leilighetene i Spania. I februar 1989 ble tvangssalg av 18 leiligheter gjennomført, og i mars samme år ble ytterligere åtte leiligheter tvangssolgt.

Mistet alt av private verdier

Både Vidar og Morten Strandskogen mistet muligheten til å ha bankkonti - en mulighet Vidar Strandskogen først fikk tilbake for 5-6 år siden, da han fikk lov til å åpne en konto i Postbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Strandskogen har de blitt fratatt alt av verdier som familien hadde, av bostyrene og DnB. Dette omfatter 59 leiligheter i Spania, et restaurantanlegg tilknyttet leilighetene, Grete Strandskogens private bolig i Holmenkollen (hans kone), Morten og Merethe Strandskogens to leiligheter på Ullern, seks leiligheter i Løvenkiolds gate, tre tomter i Ankerveien i Holmenkollen, ett landsted i Østfold, to firmaeiendommer på Kjelsås, en firmaeiendom på Lillestrøm, 17 kjøretøyer, tre båter, varelager i to firmaer, innbo til tre personer.

Totalt hevder Strandskogen at de er fratatt verdier for 150 millioner kroner.

Får støtte av tidligere styremedlem i DnBNor

Advokat Ingjald Ørbeck Sørheim, som er tidligere styremedlem i DnBNor, og som har vært statssekretær under Gro Harlem Brundtland, har engasjert seg sterkt i saken.

I et brev til justisminister Knut Storberget, finansminister Kristin Halvorsen, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, samt riksrevisor Jørgen Kosmo, skriver han følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Saken har flere likhetspunkter med de straffesaker Sandberg har fått gjenopptatt. Dokumenterte fakta har blitt lagt til side for å kunne gjennomføre en rettsprosess, en konkurs, som savnet ethvert grunnlag. Advokater som bistod Strandskogen ble presset ut av skifteretten.»

Han skriver også: «Det kan ikke herske tvil om at personer meget nær prosessen beriket seg og hadde store personlige interesser i at prosessene gikk videre og at offentligheten blir holdt utenfor.»

ABC Nyheter har gjentatte ganger prøvd å få konsernsjef i DnBNor, Rune Bjerke, i tale, men har ikke lykkes med det.

Les mer om Strandskogen.