Her er en «høyrisiko flight»

Her er en «høyrisiko flight»
Her er en «høyrisiko flight»

Fly til og fra Pakistan er kriminelle «høyrisko flighter», heter det i en intern politirapport. Flyturene brukes til å smugle både personer, narkotika og store pengebeløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger har alle passasjerene på vei til Pakistan blitt kontrollert på Gardermoen. Hver gang fant men hele 1,4 millioner kroner som ble forsøkt fraktet ut av Norge. I tillegg har man avdekket smugling av narkotika og man har mistanker om at ansatte ved Pakistan International Airlines (PIA) har medvirket til flere straffbare forhold.

Valutasmugling, ulovlig innvandring og innførsel av narkotika er blant de forhold som nevnes spesifikt.

Og det er ankomst og avgang med flyselskapet PIA som pekes ut som de verste, men også Turkish Airlines, British Airways og SAS nevnes i vurderingen som er foretatt av Felleskontoret for Politi og Toll (PTG) ved Gardermoen.

Onsdag hadde PIAs kontor i Oslo ikke tid til å kommentere påstandene knyttet til selskapet overfor ABC Nyheter.

Politiets konklusjon er at flyturene mellom Norge og Pakistan er «høyrisiko flighter når det gjelder kriminalitet».

Politiet mener personer skal ha kommet til Norge på falsk pass, og hevder også at «flere av de profilerte gjengmedlemmene reiser på andres eller falske pass for å unndra seg kontroll og dermed straffeforfølgning».

I tillegg skal folk fra det samme miljøet ha kontakt med ansatte i PIA som angivelig skal ha medvirket til smugling av både narkotika og penger. I rapporten framheves det riktig nok at dette ikke har blitt avdekket, men man referer til «etterretningsopplysninger».

Og da 103 passasjerer med PIA ble sjekket høsten 2004 avdekket man 20 som forsøkte å ta med seg mer enn 25.000 kroner. Fem av dem hadde endog med seg mer enn 150.000 kroner, heter det i rapporten som tidligere Kripos-sjef Arne Huuse har skrevet og hvor det refereres til PTGs gjennomgang.

Etter denne storsjekken med samlet avdekket beløp på 1,4 million er kroner, skal det ikke ha blitt foretatt flere storaksjoner rettet mot PIA.

For å få med seg størst mulig pengesummer blir andre passasjerer forsøkt rekrutert i terminalen i forbindelse med PIAs avganger. I tillegg skjules penger i skjørtene på eldre kvinner og barn utstyres med tollfri kvote på 25.000 for å unngå valutasmugling, heter det også i rapporten.

At det fraktes store pengebeløp ved de aktuelle avgangene skal også ha fått en uventet sideeffekt:

«I den siste tiden har det nesten ved hver eneste PIA avgang blitt meldt om tyverier av kofferter/ håndbagasje med store pengebeløp. Det er usikkert om dette skyldes at profesjonelle tyver har funnet ut at pakistanere ved avgang til Pakistan ofte har med seg mye penger, eller om det er personer fra eget miljø som foretar tyveriene».

Se også:

Lar drapsmenn gå fri, ABC Nyheter, 21. mai 2008 klokken 07.03

- Norge kan ikke være en frihavn for kriminelle, ABC Nyheter, 21. mai 2008 klokken 11.28

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus