Alle de nordiske gikk videre

Alle de nordiske gikk videre
Alle de nordiske gikk videre

Både Sverige, Danmark og Island klarte å kvalifisere seg fra kveldens semifinale i Melodi Grand Prix. Dermed blir det nordisk finale lørdag. Her er vår vurdering av kveldens låter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter/Beograd: Maria Haukaas Storeng får konkurranse fra alle de nordiske landene i lørdagens finale i Melodi Grand Prix.

Det ble kjent i kveld etter at både Island, Danmark og Sverige ble trukket ut blant ti av de nitten landene som konkurrerte i den andre semifinalen i MGP.

Maria Haukaas Storeng er glad for at hele Norden får være med i MGP-finalen lørdag. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Maria Haukaas Storeng er glad for at hele Norden får være med i MGP-finalen lørdag. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Foruten de nordiske landene, gikk Ukraina, Kroatia, Albania, Georgia, Latvia, Tyrkia og Portugal videre fra kveldens konkurranse.

- Det var utrolig gøy å se denne semifinalen! Jeg er veldig glad på vegne av de nordiske artistenes og landenes vegne, sier Maria Haukaas Storeng i en kommentar.

Hun fulgte kveldens show fra hotellrommet sammen med låtskriver Mira Craig.

- Konkurransen blir hard, det er det ingen tvil om. Men dette skal bli gøy.

Tirsdag kveld ble det klart at Maria Haukaas Storeng skal fremføre sangen «Hold on, be strong» som den siste sangen i finalen. I tillegg til de 20 utvalgte landene fra de to semifinalene, er Frankrike, Storbritannia, Spania, Tyskland og arrangørlandet Serbia automatisk sikret plass.

Sveriges Charlotte Perrelli har med kveldens finaleplass sjansen til å bli den første kvinnen som vinner Eurovision Song Contest to ganger. Perrelli vant nemlig i 1999 med sangen «Take Me To Your Heaven», men på den tiden het hun Charlotte Nilsen.

ABC Nyheter fulgte kveldens semifinale fortløpende med kommentar og vurdering av hvert enkelt innslag.

1) Island: (Euroband - This Is My Life)
En dancesang uten dansere, skal det liksom være siste skrik nå? Mange har gitt uttrykk for at de liker årets islandske bidrag. Undertegnede synes imidlertid det blir samlebånd. Dette er glatt, innstudert og pregløst fra våre naboer i havet. Og det er i grunnen rart å tenke på at Island allerede i september i fjor begynte arbeidet med å finne riktig låt å sende til Beograd. De burde kanskje ha letet litt til.
Poengsum: 3/10.

2) Sverige: (Charlotte Perrelli - Hero)
Charlotte Perrelli vant den internasjonale MGP-finalen i 1999 med låta Take Me To Your Heaven. Mange tror at hun kan vinne igjen med låta Hero, en låt som starter nokså kjedelig, men som absolutt tar seg opp etter hvert. Refrenget sitter også godt. Går garantert videre i kveld.
Poengsum: 6/10.

3) Tyrkia: (Mor ve Ötesi - Deli)
Tyrkisk rockelåt fremført av en fyr med playmohår. Låta er helt grei - uten de store bunnene eller toppene. Det betyr vel at den ikke er spesielt minneverdig heller.
Terningkast 4/10.

4) Ukraina: (Ani Lorak - Shady Lady)
Dette minner da egentlig om det vi så for bare to låter siden (jeg tenker altså på Sverige, om du tilfeldigvis gikk glipp av det). Ukrainas bidrag har elementer ved seg som fenger, for eksempel en dame som er pen. Men helheten er ikke god nok.
Terningkast 4/10.

5) Litauen: (Jeronimas Milius - Nomads In The Night)
Det er mulig det befinner seg en fin låt inni der et sted, men det klarer den godeste Jeronimas Milius å kamuflere til gagns. Jeronimas lar seg nemlig ikke stoppe av at han ikke synge. Resultatet er fantastisk dårlig - og glimrende underholdning. Litauen har levert fra seg en soleklar jumbo. Men bidraget er helt klart en høydare i kveldens show.
Terningkast 1/10.

6) Albania: (Olta Boka - Zemrën E Lamë Peng)
Ok låt og søt jente med bra stemme og smakfullt arrangement trekker opp. Kjedelig, lang og for mye skriking mot slutten trekker ned.
Terningkast 5/10.

7) Sveits: (Paolo Meneguzzi - Era Stupendo)
Inderlig italiensk ballade som ikke skiller seg nevneverdig ut og som vel går raskt i glemmeboken. Men stygt er det ikke, og i motsetning til flere av konkurrentene kan Paolo synge. Fremfører den bedre i kveld enn det han har gjort på øvelsene.
Terningkast:
5/10.

8) Tsjekkia: (Tereza Kerndlová - Have Some Fun)
Om du vil ha det moro, ikke røm er oppfordringen fra tsjekkiske Tereza. Men etter å ha sett denne låta og fremførelsen er det faktisk fristende å gjøre det motsatte. Jeg får lyst til å rømme for å finne på noe gøy et annet sted. Lårtkort kjole og minimal påkledning hjelper lite når låta er så svak og koreografien så dårlig.
Terningkast: 2/10.

9) Hviterussland: (Ruslan Alehno - Hasta La Vista)
Dersom du var blant dem som rømte i forrige bidrag, trenger du ikke komme tilbake ennå. Årets hviterussiske bidrag er kjedelig og masete. Benytt anledningen til dopause eller ring en venn.
Terningkast 2/10.

10) Latvia: (Pirates Of The Sea - Wolves Of The Sea)
Latvia har kastet seg på piratbølgen, men her går de vel egentlig planken. Dette er en dårlig kaptein sabeltann kloning med pirater som synger skråsikkert at de skal stjele showet. I realiteten stjeler de ikke noe annet enn vår verdifulle tid. Bare ni låter igjen nå.
Terningkast: 3/10.

11) Kroatia: (Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca)
Der resten av Europa synes å tro at det vanker mange poeng i å sende lettkledde damer som helt skal være så unge som mulig, går Kroatia den andre veien og sender eldgamle påkledde menn. Det er neppe en vinneroppskrift, men de skal ha ros for forsøket. Etter å ha hørt de foregående tre låtene er jeg tilbøyelig til å like hva som helst. Det kroatiske bidraget er en annerledes og velkommen befrielse, men føles også for svak og for snodig.
Terningkast: 5/10.

12) Bulgaria: (Deep Zone & Balthazar - DJ, Take Me Away)
Etter å ha hørt det første minuttet av denne låta, er det lett å tenke at Bulgaria har glemt å sende en vokalist til Serbia. Men så dukker det da endelig opp en dame som griper mikrofonen og prøver seg på noen velvalgte ord. Hun virker ikke helt komfortabel med situasjonen, og kommer med stadige oppfordringer til DJen om at han må få henne vekk. Dette er masete, billige greier.
Terningkast: 2/10.

13) Danmark: (Simon Mathew - All Night Long)
Danske Simon Mathew virker å ha et upåklagelig godt humør der han sparker rundt på scena og synger på refrenget sitt. Låta er grei nok, og føles i dette selskapet befriende enkel og melodiøs. Men den mangler kanskje det lille eller store ekstra.
Terningkast: 6/10.

14) Georgia: (Diana Gurtskaya - Peace Will Come)
28-år gamle Diana Gurtskaya fremfører en grei nok fredslåt med et visst trøkk. Grunnen til at hun bruker store, fluelignende solbriller er at hun er blind.
Terningkast: 4/10
.

15) Ungarn: (Csézy - Candlelight)
Kjedelig og intetsigende låt hvor den kvinnelige vokalisten prøver å gripe oss med ungarsk hjerte og smerte. Hun griper i hvert fall ikke meg. Dette glemmer du fort.
Terningkast 3/10.

16) Malta: (Morena - Vodka)
Uptempo drikkevise om vodka. Maltas bidrag er blant de bedre i kveldens semifinale, da sier det litt at denne likevel bare er helt på det jevne. Låta har likevel et viss trøkk og elementer som fungerer.
Terningkast 5/10.

17) Kypros: (Evdokia Kadi - Femme Fatale)
Lovende begynnelse, men ødelegges dessverre av dårlige vokalprestasjoner. Annerledes låt og føles mer ekte enn mye av det andre vi har hørt i kveld. Arrangementsmessig blant de bedre.
Terningkast: 3/10.

18) Makedonia: (Tamara, Vrčak & Adrijan - Let Me Love You)
De ti første sekundene er lovende, men det er før du skjønner at det er nok en låt som det går tolv av på dusinet. Anmasende og av den typen du ber naboene dempe om de spiller for høyt.
Terningkast: 3/10.

19) Portugal: (Vânia Fernandes - Senhora do Mar)
Dempet og smakfullt fra Portugal. En låt som vokser. Refrenget sitter godt i øret. Dette er bra. Bør komme seg greit videre herfra. Låten fikk journalistene til å bryte ut i applaus på pressesenteret i Beograd. Det har ikke skjedd så ofte, for å si det sånn.
Terningkast: 8/10.

Hva synes du om kveldens show? Skriv inn din kommentar under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus