Advarer mot røykemedisin

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Det er registrert rekordmange tilfeller av bivirkninger blant folk som tar røykemedisinen Champix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de to årene legemiddelet har vært på markedet, er det kommet meldinger om drøye 3.000 tilfeller av alvorlige bivirkninger. Dette er et rekordhøyt antall, ifølge forskere ved amerikanske Wake Forest University.

Det finnes eksempler på pasienter som har kjørt av veien etter at de plutselig har mistet bevisstheten. Andre har skadet seg som følge av akutt forvirring eller muskelspasmer, skriver det svenske tidsskriftet Läkmedelsvärlden. I tillegg er det kommet rapporter om folk som har fått forstyrret hjerterytme og alvorlige hudreaksjoner.

I Sverige ble over 33.000 personer behandlet med Champix i fjor. Medisinen som produseres av legemiddelgiganten Pfizer, selges også i Norge.

- Det som er opprørende er at 92 prosent av rapportene kommer fra Pfizer selv. Men de har ikke gjort noe med det. De har holdt tilbake informasjonen, sier forsker Curt Furberg til Läkmedelsvärlden.

Amerikanske myndigheter vurderer nå funnene som Furberg og kollegene hans presenterer i en ny rapport. Den europeiske legemiddelmyndigheten Emea har allerede startet gransking av Champix, delvis som følge av opplysningene som kommer fram i studien. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus