Lager film om Fritz Moen

<p>Skjermbilde fra filmen, hvor vi ser Fritz Moen og cellen hans.  </p>
Skjermbilde fra filmen, hvor vi ser Fritz Moen og cellen hans.  

I disse dager tas de siste opptakene til dokumentaren om Fritz Moen. Se litt av den her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produksjonsselskapet Exposed Film Productions har fulgt privatetterforsker Tore Sandberg i tre år, under hans arbeid med Fritz Moen-saken. Resultatet kan du se på landets kinoer 7. november.

- Fritz Moen-saken er et av de mørkeste kapitlene i norsk retts- og mediehistorie, sier han til ABC Nyheter.

- Kjempesjokk

Filmen, som har fått navnet Nemesis, blir en helaftens dokumentarspillefilm på 90 minutter. Filmen blander fakta og dramatiseringer.

- Vi blander fakta og dramatiseringer i filmen. Uten å gå i detalj, så vil det være aktuelt å dramatisere de tre forskjellige forklaringene Fritz Moen ga. En annen vinkling går på å vise hva Tore mener har skjedd i ulike sammenhenger. Det er mange hendelser vi dramatiserer, for eksempel: «Hvordan havnet den veska der nede?» eller «På hvilken måte kunne han ha gjort det eller det?» sier produsent Bjørn Eivind Aarskog til ABC Nyheter.

Skjermbilde fra dokumentarfilmen om Fritz-Moen. Tore Sandberg er med og gjør de siste opptakene til fimen, som kommer på kino 7. november.Skjermbilde fra dokumentarfilmen om Fritz-Moen. Tore Sandberg er med og gjør de siste opptakene til fimen, som kommer på kino 7. november.

Ifølge Sandberg så har selskapet fått vært med på hele prosessen siden 2005, da han først ble kontaktet av den prisbelønte dokumentarfilmregissøren Erlend E. Moe.

- På det tidspunktet vi startet så var Moen frifunnet for drapet på Sigrid Heggheim, men ikke for å ha drept Torunn Finstad. Så har de fulgt prosessen gjennom gjenopptakelsesbegjæringen for Torunn. De har vært med på åsteder der jeg har dokumentert at Høyesterettsdommerne tok feil da de nektet gjenopptakelse av Torunn-saken. De var også med da Fritz ble frifunnet for også det siste drapet i august 2006, sier Sandberg.

Ifølge Aarskog så har det i prosessen vært noen vendepunkter som de har opplevd som et «kjempesjokk».

- Vi har fått en del overraskelser underveis, som da namsosmannen tilstod drapet på dødsleiet. Det var mildt sagt sjokkerende. Uten å si nøyaktig hva, så kan jeg si at vi fant ut en del som ikke har kommet frem tidligere.

Sandberg forteller om en sterk opplevelse under arbeidet med filmen, da justisminister Knut Storberget måtte ta en pause fordi han var i ferd med å begynne å gråte.

- Og i den samme settingen kommer han gående over gulvet mot meg og takker for det jeg har gjort i saken.

Tar selvkritikk

Etter at Sandberg hadde engasjert seg sterkt på slutten av 1990-tallet, ble Moen først frikjent for det ene drapet i 2004, og for det andre (etter sin død) i 2006, etter at en 67 år gammel mann på sitt dødsleie i desember 2005 hadde tilstått begge drapene.

Sandberg mener at de ikke bare var rettssystemet som sviktet, og at media også må ta sin del av skylden for at Fritz Moen ble uskyldig dømt. Han mener at media var særdeles tafatte, og at analysen og det kritiske blikket stort sett var mangelvare. Han dekket saken for Dagsrevyen, og han gremmes over sin egen rolle.

- Jeg reflekterer over hvor naiv jeg var som journalist. I og for seg kan du si at reportasjene var nøkterne og greie, men straks dommen var avsagt, var det amen i kjerka og kroken på døra, sier han, og legger til at hadde man gått mer, kunne utfallet blitt et helt annet.

De pårørende ønsker ikke å delta

De pårørende etter Torunn Finstad og Sigrid Heggheim har ikke ønsket å delta verken i gjenopptakelsesprosessen eller i dokumentarfilmen.

Sandberg sier han forstår at gjenopptakelsesprosessen har gjort vondt hos de berørte, og han har holdt de som ønsket det orientert om sakens utvikling.

- Det må være en smertefull prosess at gamle sår blir revet opp igjen. Så det er jeg lei meg for. Men hensynet til Fritz Moen gjorde at jeg veide meg frem til at jeg måtte kjøre gjenopptakelsesprosessen, sier han.

Heller ikke i filmen har de ønsket å delta:

- De pårørende har ikke ønsket å medvirke til filmen, og de ser helst at det ikke blir oppmerksomhet rundt den i det hele tatt. Men Fritz Moen er også et offer, og hans historie må frem. Det er viktig å finne ut hva som gikk galt slik at det ikke skjer igjen, sier produsent Aarskog.

Filmen kan sees på landets kinoer fra 7. november i år.

Den skal også vises på tv i alle de nordiske landene, men tidspunktet ennå ikke er klart.

Personvernpolicy