Rift om Bent

<p>Bent Hamer er populær i Cannes. Bildet er tatt ved overrekkelsen av kritikerprisen tidligere i år. (Foto: Elise Nyborg Eriksen) </p>
Bent Hamer er populær i Cannes. Bildet er tatt ved overrekkelsen av kritikerprisen tidligere i år. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Bent Hamers film «O'Horten» vekker stor oppmerksomhet i Cannes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra filmen «O'Horten». (Foto/Copyright: John Christian Rosenlund)Fra filmen «O'Horten». (Foto/Copyright: John Christian Rosenlund)

I dag ble Bent Hamers film «O'Horten» vist to ganger i Cannes' sideprogram «Un Certain Regard».

Utenlandsansvarlig i ved Norsk Filminstitutt Stine Oppegaard var til stede ved den første visningen som startet allerede klokken 11.00. Hun sier at interessen rundt filmen er stor.

- Alle de 1060 setene var tatt så salen var stappfull, forteller Oppegaard på telefon fra Cannes.

Fullbooket Hamer

Resten av dagen vil Hamer sitte intenst opptatt med presse fra hele verden. Oppegaard forteller at alle vil ha en bit av den norske regissøren i dag.

- Jeg hørte at den franske og den internasjonale presseagenten kranglet om hvem som skulle få mest tid med Hamer. De hadde begge fullbookede, lange lister med presse som vil snakke med ham.

Også internasjonale filmkritikere, blant annet fra det inflytelsesrike bransjebladet «Variety», skal se «O'Horten» i dag.

- Jeg vet at «Variety» skal på 16.30-visningen og anmeldelsen kommer sikkert i løpet av uken. Hun (anmelderen, red. anm.) liker Bent fra før, så det bør gå bra, sier Oppegaard.

Hovedpersonen selv tar det hele med fatning.

- Bent er en erfaren kar. Han er rolig og synes selvsagt det er stress med all presse, men han har fått så mye positive tilbakemeldinger at han koser seg.

Sirkus-Cannes

Det er fjerde gangen at Bent Hamer har blitt invitert til filmfestivalen i Cannes. Da det ble klart at «O'Horten» skulle vises i «Un Certain Regard» fortalte Hamer til ABC Nyheter at han så fram til festivalen.

- Det er kjempehyggelig. Alle er jo der. Dette er verdens største mulighet til å få ut filmen. Like mye er det en stor fare for at dersom filmen ikke lykkes i Cannes så er den død.

Hamer var også forbredt på all oppmerksomheten.

- Cannes er et sirkus av en annen verden og derfor er det viktig å fokusere på det som har med film å gjøre. Jeg kommer nok til å møte ekstremt mye presse, så det blir mye jobbing, sier han.

«O'Horten» er Bent Hamers femte spillefilm. Filmen er en melankolsk komedie om lokfører Odd Hortens besværlige omstilling fra et aktivt yrkesliv til pensjonisttilværelsen. Hamer har også tidligere beskrevet lett absurde pensjonisttilværelser i filmer som «Eggs» og «Salmer fra kjøkkenet».

Den offisielle Cannes festivalen består av to seksjoner, hovedkonkurransen og «Un Certain Regard». Mer enn 4000 filmer fra hele verden blir vurdert, før festivalens president og direktør inviterer omlag 30 filmer.

Seksjonen «Un Certain Regard» hvor «O'Horten» vises, ønsker å fremheve enkeltarbeid som er originale i sitt budskap og estetikk, og som reflekterer fornyelsen av det filmatiske uttrykk. Seksjonen har sin egen pris. Stefan Faldbakkens «Uro» var den norske filmen som senest ble vist i «Un Certain Regard» i 2006.

Personvernpolicy