«Madonna» og «Skrik» på veggen igjen

Museumsleder ved Munch-museet, Ingebjørg Ydstie, foran det nykonserverte maleriet Skrik som ble vist for pressen onsdag. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX )
Museumsleder ved Munch-museet, Ingebjørg Ydstie, foran det nykonserverte maleriet Skrik som ble vist for pressen onsdag. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX )
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skrik-maleriet som ble røvet fra Munch-museet for snart fire år siden, ble malt av Edvard Munch i 1910, ikke i 1893 som tidligere antatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:
«Skrik» og «Madonna» er Edvard Munchs (1863-1944) mest kjente motiver.
*De to maleriene inngår i kunstnerens serie «Livsfrisen», som ifølge Munch selv skulle skildre det moderne sjeleliv, og som han betraktet som sitt hovedverk ved siden av Aulabildene.
*«Skrik» regnes for å være Munchs ekspresjonistiske gjennombruddsverk. Bildet ble i en første versjon i 1893.
*Motivet blir oppfattet som et uttrykk for det moderne menneskets angstfylte livssituasjon.
*Munch malte i alt to versjoner av «Skrik» – den siste versjonen sannsynligvis i 1910, 17 år etter første versjonen.
*Det fins også to Skrik-versjoner i pastell.
*”Madonna” ble malt i 1893-94. Motivet ble malt i fem versjoner.
*«Madonna» fins også i flere versjoner som grafiske blad.
Kilde: Munch-museet og Nasjonalmuseet for kunst. (©NTB)

Det har de fremste Munch-ekspertene kommet fram til under arbeidet med å reparere skadene som museets kanskje to mest berømte malerier, «Skrik»og «Madonna», ble påført under og etter ranet som skjedde for snart fire år siden, forteller museumsleder Ingebjørg Ydstie.

Men helt sikre på den nye dateringen er ekspertene ikke. Når museet åpner sin sommerutstilling for publikum 23. mai, vil de finne at museet har satt et spørretegn bak «Skrik»s nye datering, for å markere at det er snakk om en sannsynlig og ingen skråsikker datering.

Glad og lettet

En glad og lettet museumsleder kunne onsdag vise pressen resultatet av det omfattende reparasjonsarbeidet «Madonna» og «Skrik» har vært gjennom de to årene som er gått siden maleriene kom til rette den 31. august 2006.

Flere ganger takket hun politiet for vellykket etterforskning, og flere ganger forklarte hun pressefolkene at «Skrik», kanskje vil kunne bli ytterligere fikset på i framtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen ting er gjort som stenger muligheten for at ytterligere reparasjoner kan gjøres med ny teknologi og nye metoder, dersom det en gang skulle bli aktuelt, sier hun.

Munch-museets «Skrik» er malt på papp, og påført betydelige vannskader. Skadene dette bildet fikk, har vært langt vanskelige å reparere enn skadene på «Madonna», som er malt på lerret.

Vendte tilbake

Skrik-motivet eksisterer kun i to malte versjoner. Det ene befinner seg i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og er signert og datert «E. Munch 1893».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre versjonen, som altså nå er tilbake på veggen i Munch-museet, var del av Edvard Munchs testamentariske gave til Oslo kommune i 1944.

De to institusjonene har kranglet om hvem om har den eldste versjonen av maleriet.

- Munch-museets versjon har stort sett hele tiden vært datert til 1893. Men dateringen har vært sterkt omstridt helt siden 1970-tallet, forteller museumsleder Ydstie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan altså ha gått 17 år før Munch malte om igjen Skrik-motivet, der menneskelig fortvilelse er kunstnerens tema.

- Helt opp til 1920-årene vendte han tilbake til temaer og motiver som han hadde arbeidet med så tidlig som i 1890-årene. Madonna-motivet finnes i fem malte versjoner, forteller museumsleder Ingebjørg Ydstie. (©NTB)