Sjåfør hadde 1,9 i promille

<p>En ung mann og en ung kvinne og hennes tenåringssøster omkom i en utforkjøring ved Kongsgården på Bygdøy i Oslo lørdag 3.mai. Nå viser prøver at alle de tre i bilen var alkoholpåvirket. (Mobilfoto: Erik Rolandsen)</p>
En ung mann og en ung kvinne og hennes tenåringssøster omkom i en utforkjøring ved Kongsgården på Bygdøy i Oslo lørdag 3.mai. Nå viser prøver at alle de tre i bilen var alkoholpåvirket. (Mobilfoto: Erik Rolandsen)

Føreren av bilen som kjørte inn i et tre på Bygdøy 3. mai hadde 1,9 i promille, opplyste Oslo-politiet onsdag. Tre personer omkom i ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjer når promillen stiger?

1 promille er det samme som 1 gram alkohol per kilo blod. Som tommelfingerregel vil promillen gi disse virkningene:

  • Omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.

  • Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.

  • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, talen snøvlete og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.

  • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.

  • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig.

  • Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt også ved promille lavere enn 3, hvis man samtidig har brukt f. eks beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler eller midler mot epilepsi.

  • Kilde: Folkehelseinstituttet

I tillegg til ulykkessjåføren ble Camilla Kristine Skullerud (18) og Martine Elise Skullerud (16) drept i ulykken på Bygdøy i Oslo for nærmere tre uker siden.

Lørdag 3. mai i år cirka klokken 19.25 ble politiet ble varslet om at en Audi TT hadde kjørt av veien og kollidert mot et tre i Dronning Blancas vei på Bygdøy.

Nå viser blodprøveanalysene fra Folkehelseinstituttet at alle de tre personene i bilen var påvirket av alkohol.

20-åringen som var fører av bilen, hadde en alkoholkonsentrasjon på 1,9 promille. Det ble ikke påvist andre stoffer enn alkohol i blodet.

- Stor ulykkesrisiko

- Ulykkesrisikoen ved en såpass høy promille vil være 18 til 20 ganger høyere enn normalrisikoen (ulykkesrisikoen til en edru person, journ. anm.), sier Jørg Møreland, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, til ABC Nyheter.

- Det har blitt foretatt veldig nøyaktige beregninger på akkurat dette. Ved 0,5 promiller vil ulykkesrisikoen bare ha økt 1,1 gang. Men det er ikke snakk om en gradvis økning oppover, men en fryktelig bratt kurve, slik at det skal ikke mye alkohol til før ulykkesrisikoen er svært høy.

Ifølge Møreland vil den innebygde feilkontrollen, den korreksjonen alle mennesker har i hjernen, svikte ved betydelig lavere promilleinntak enn det er snakk om i dette tilfellet.

- Reaksjonstiden øker, men det vi frykter enda mer, er at impulsiviteten og kritikkløsheten tiltar ved inntak av store mengder alkohol, sier Møreland.

Høy hastighet

Vitner har fortalt at bilen hadde høy hastighet før sammenstøtet, og undersøkelser viser at bilen hadde en fart på minst 120 km/t i kollisjonsøyeblikket, opplyser politiinspektør Egil Jørgen Brekke i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

De pårørende er blitt orientert om saken.

På ulykkesstedet kunne man se at treet var kommet delvis inn i den knuste kupeen, og andre deler av bilen hadde store skader.

Dagen etter ulykken ble det holdt minnestund i Bygdøy kirke, og det ble satt ned blomster, lys og hilsener ved foten av treet der ulykken hadde skjedd kvelden før.

Aktiv i motorsportmiljøet

Det har tidligere kommet frem at den omkomne sjåføren var aktiv i motorsportmiljøet i hovedstaden. I fjor fikk han sølv i sin gren under norgesmesterskapet.

20-åringen fikk den kraftige bilen, Audi TT, for bare noen få uker før dødsulykken.

Les også:

Ulykkessjåfør var aktiv i motorsportmiljøet

Tre omkom i utforkjøring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus