- Avslag ufarliggjør seksuelle overgrep

Organisasjon for overgrepsofre får ikke penger, og trues med nedleggelse. – Gir grønt lys for pedofile, hevder daglig leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blålys er en brukerorganisasjon som organiserer mennesker som har blitt seksuelt misbrukt som mindreårig av en tillitsperson. De er også åpen for pårørende.

Organisasjonen hevder at seksuelle overgrep gir alvorlige og langvarige skader, som hemmer funksjonsnivået i hverdagen. Blålys har derfor søkt om «Tilskudd for funksjonshemmedes organisasjoner».

Sosial- og helsedirektoratet mener derimot at seksuelle overgrep ikke ikke gir nedsatt funksjonsevne i seg selv, og ga avslag på søknaden i april.

Daglig leder i Blålys, Renate Lyse Halseth, mener at regjeringen er med på å bagatellisere seksuelle overgrep. Foto: privat.Daglig leder i Blålys, Renate Lyse Halseth, mener at regjeringen er med på å bagatellisere seksuelle overgrep. Foto: privat.

- Direktoratet hevder at seksuelle overgrep i seg selv ikke gir funksjonsnedsettelse, at den ikke påvirker kroppen. Vi er uenig i det, sier daglig leder Renate Lyse Halseth til ABC Nyheter.

- Avgjørelsen er med på å ufarliggjøre seksuelle overgrep. Dette kan gi grønt lys til pedofile. Hvis oppfatningen er at overgrep ikke gir så store skader, så kan enkelte mene at overgrep ikke er så farlig.

- I Soria Moria-erklæringen sier regjeringen at de vil ta vare på mennesker med traumer, og med det i tanke, er ikke denne avgjørelsen heldig.

Prøver man å ringe Blålys, kommer man bare til en telefonsvarer som forteller at Blålys er midlertidig ute av drift.

De innstilte driften 15. april, men det arbeides for å få på plass driftsrammer innen 13. juni. Hvis ikke, vil det sentrale styret møtes, hvor opphør av driften er det eneste punktet på agendaen.

- Det som er sikkert er at hvis vi ikke får midler så kan vi ikke drive.

Blålys har klaget avgjørelsen inn for Barne- og likestillingsdepartementet. Der er man imidlertid lite meddelsomme, og kommunikasjonsrådgiver Helge Skinnes vil ikke si annet enn at klagen er mottatt og at den vil behandles innen kort tid.

Partene er i dialog, og Blålys var i møte med Barne- og likestilliingsdepartementet, Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet i går.

Personvernpolicy