Lar drapsmenn gå fri

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Nordmenn skal ha tatt livet av minst to mennesker i Pakistan. Men norsk politi har ikke løftet en finger for å få dem straffet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske statsborgere har sluppet unna med «hevndrap» i Pakistan og de mistenkte lever nå ustraffet i Norge. Den sjokkerende opplysningen kommer fram i innstillingen fra tidligere Kripos-sjef Arne Huuse til Justisdepartementet (JD) om politisamarbeid mellom Norge og Pakistan.

Den norske politimannen som er tilknyttet ambassaden i Islamabad, Tor Moe, bekrefter også opplysningene overfor ABC Nyheter:

- Jeg kan ikke gå i detalj på dette, men jeg står inne for det som står i Huuses rapport, sier han.

I tillegg nevnes det flere tilfeller hvor norske statsborgere er drept i Pakistan, uten at man har fått straffet gjerningsmannen.

- Støtter behovet for samarbeid med pakistansk politi, mener Arne Huuse som har utredet mulighetene for norsk-pakistansk politisamarbeid. Foto: Scanpix- Støtter behovet for samarbeid med pakistansk politi, mener Arne Huuse som har utredet mulighetene for norsk-pakistansk politisamarbeid. Foto: Scanpix

I Huuses rapport, som ABC Nyheter nylig fikk innsyn i, står det: «Det foreligger etterretningsopplysninger om at norske statsborgere har vært i Pakistan og utført «hevndrap» på pakistanske borgere for deretter å reise tilbake til Norge».

Etter det ABC Nyheter kjenner til har opplysninger om de antatte norske gjerningsmennene blitt rapport hjem, men uten at det har fått noen følger for de mistenkte.

Problemet norske myndigheter står ovenfor er at man ikke har noen utvekslingsavtale med Pakistan, samt at Norge ikke utleverer personer til land som praktiserer dødsstraff.

I teorien kan man i stedet velge å tiltale morderne i Norge, men det forutsetter en grundig politietterforskning på pakistansk side.

Eksperter ABC Nyheter har vært i kontakt med understreker at ikke finnes noen norsk rett som vil akseptere de pakistanske politimetodene og at en tiltale derfor neppe vil føre fram.

- Dette støtter opp om behovet for et reelt praktisk samarbeid med pakistansk politi og myndigheter, mener Arne Huuse.

- Her har vi felles interesser, sier den meget erfarne politimannen til ABC Nyheter.

Tirsdag rettet ABC Nyheter gjentatte henvendelser til departementet for å få justisminister Knut Storberget til å kommentere de overraskende opplysningene, men fungerende informasjonssjef Gunnar A. Johansen mener dette ikke er en sak for den politisk ansvarlige.

- Som du sikkert kjenner til har vi et maktfordelingsprinsipp her i landet. Vi er meget nøye med at justisministeren ikke skal blande seg opp i påtalemessige avgjørelser. Dersom det foreligger mistanke om et straffbart forhold er det en sak for politi og påtalemyndighet. Til syvende og sist riksadvokaten, skriver Johansen i en epost.

Men hos Riksadvokaten ville de tirsdag ettermiddag ikke kommentere saken. Der nøyer en seg med å vise til at Huuses rapport er hemmeligstemplet og ikke adressert Riksadvokaten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus