Telenor-styret har full tillit til Baksaas

Telenor-styret har full tillit til Baksaas
Telenor-styret har full tillit til Baksaas

Styret i Telenor gir konsernsjef Jon Fredrik Baksaas full tillit, og er fornøyd med de tiltakene han har satt i verk i Bangladesh-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fornebu (NTB-Jofrid Egeland): – Vi er fornøyd med Baksaas og den redegjørelsen han har gitt om forholdene i Bangladesh. Det er ikke aktuelt å vurdere hans stilling. Forholdene med barnearbeid som er avdekket hos Telenors underleverandører i Bangladesh, skulle aldri ha skjedd, men det gripes nå tak i dette med full kraft fra ledelsens side, sa styreformann Harald Norvik etter det ekstraordinære styremøtet i Telenor tirsdag.

På møtet hadde styret en gjennomgang av situasjonen i Bangladesh, Telenors kontroll med sine underleverandører, samt en gjennomgang av selskapets etiske prinsipper.

En viktig årsak til at Telenor-sjefen nå er «fredet» er at han selv ikke skal ha visst om forholdene i Bangladesh.

Visste ikke

– Styret fikk vite om filmen (der barnearbeid-saken dokumenteres, red.anm.) i forrige styremøte. Påstandene om at selskapet har visst om dette i to år stemmer ikke. Jeg som styreleder, har aldri fått noen dokumentasjon om dette, det har heller ikke Baksaas, sier Norvik.

Torsdag legger Det Norske Veritas (DNV) fram en rapport om forholdene hos Telenors fire underleverandører i Bangladesh. Telenor engasjerte Veritas til å inspisere og gi råd om utbedring av arbeids- og produksjonsforholdene hos de aktuelle underleverandørene like etter at Telenor-ledelsen så dokumentaren «Et tårn av løfter» 11. april.

– Veritas kommer til å påpeke alt fra konkrete sikkerhetsmessige forhold som kan utbedres raskt, til mer prosessuelle utbedringer, som må skje over tid, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til NTB.

Vil hjelpe guttene

I dokumentaren ble det avdekket at barn helt ned i 13-årsalderen jobber på fabrikkene til Telenors underleverandører. Dokumentaren viste også at fabrikkene har sluppet ut forurenset spillvann som ødelegger risavlingene i nærområdet.

– Vi forsøker nå å identifisere guttene som var med i filmen for å se hvordan vi kan få hjulpet dem, enten med skolegang eller alternativt arbeid, sier informasjonsdirektør Kvalheim.

Han opplyser at aldersgrensen for arbeid i Bangladesh er 14 år, og 18 år for farlig arbeid. Telenor ser også på hva som kan gjøres for å rydde opp i det forurensede spillvannet som har ødelagt risavlingene i områdene rundt fabrikkene.

Avsluttet samarbeid

Telenor har inspisert fabrikkområdene til de fire leverandørene som nevnes i filmen, samt ytterligere en leverandør. Selskapet har avslutter sitt samarbeid med leverandøren Mizan Hatim Engineering fordi Telenor fant en mindreårig i fabrikken ved inspeksjon, og fordi Mizan Hatim Engineering ikke viser den nødvendige viljen til å rydde opp i forholdene.

Telenor har også iverksatt en gjennomgang av sine øvrige underleverandører for å sjekke at disse etterlever avtaleverket (©NTB)

Personvernpolicy