Støre får kritikk for håndtering av Kabul-terror

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) får kritikk fra opposisjonen for håndteringen av saken rundt terrorangrepet i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er nå ferdigbehandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Utenriksministeren får kritikk for at Utenriksdepartementet ikke hadde samtaler med andre enn sine egne ansatte som var med på reisen, da departementets rapport ble utarbeidet.

- Både journalister og andre berørte ville hatt nyttige refleksjoner og erfaringer å bidra med. Det burde vært foretatt en uavhengig gjennomgang av saken, opplyser saksordfører Ola T. Lånke (KrF) i en kommentar til komiteens ferdigbehandling av saken.

Komiteen lurer også på hvorfor ikke UD klargjorde hvor journalist Carsten Thomassen befant seg, og hvorfor det ikke ble sørget for direkte kontakt mellom journalistene rundt Thomassen og mannskapet i det norske militærkjøretøyet.

Komiteen påpeker videre at sikkerheten og vaktholdet ved inngangen til hotellet hadde svakheter. Komiteen mener norske myndigheter, sammen med afghanske myndigheter, må klarlegge hva som skjedde, og bidra til at sikkerhetsoppleggene blir bedre.

Komiteen har derimot ikke funnet noen grunn til å kritisere valget av sivilt preg på reisen og valget av hotell i Kabul. (©NTB)

Personvernpolicy