Pasienter rammes

Streikevakter på Stavanger Lufthavn Sola tirsdag formiddag, etter at streiken blant de flyplassansatte ble utvidet og trafikken stoppet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Streikevakter på Stavanger Lufthavn Sola tirsdag formiddag, etter at streiken blant de flyplassansatte ble utvidet og trafikken stoppet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Passasjerer fra flyplasser i Nord-Norge som skal til medisinsk behandling rammes av streiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil er over 30.000 passasjerer rammet av streiken. SAS har kansellert 200 avganger, Norwegian kansellerer 29 avganger mens Widerøe har kansellert 70 fly.

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe uttrykker bekymring for passasjerer som skal til medisinsk behandling, melder VG Nett.

Les også:

- Avinor har ansvaret

Flyplassene Leknes, Svolvær, Mosjøen og Mo i Rana er stengt som en følge av streiken.

- Rundt en tredel av Widerøes passasjerer fra disse flyplassene er folk som reiser med helseforetakene. Vi regner med at det dreier seg om 200 - 300 mennesker hver dag. Dette er folk som skal til medisinsk behandling, til spesialister eller til undersøkelser. Ofte har de stått lenge i helsekø, men de er ikke blant de aller sykeste derfor får de ikke ambulansefly. Nå rammes de, sier Kongsteien til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Widerøe tilbyr ikke alternativ transport.

Får ikke kreftbehandling

Også Norwegian fortviler.

- Vi hører at folk ikke kommer seg til kreftbehandling. Dette begynner å bli ganske alvorlig. Det er snakk om store kostnader for oss som flyselskap. Avinor er ikke i så stor grad som oss skadelidende. Vi er avhengige av passasjerene som betaler lønna vår, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian til NTB.

Helsetilsynets direktør Lars E. Hanssen opplyser at flyplasstreiken går ut over mange pasienter og pleietrengende, men at det foreløpig ikke registrert noen fare for liv og helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han bekrefter at Helsetilsynet overvåker streiken kontinuerlig og rapporterer daglig til departementet.

– Det er klart at denne streiken går ut over mange, også pasienter og pleietrengende. Men streik er et lovlig virkemiddel. Det er en akseptert del av arbeidslivets regler at tredjepart vil kunne rammes, men dersom vi mener at liv og helse er truet, vi vil si fra øyeblikkelig, sier Hanssen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheters borger var en av mange som ble rammet av streiken.

- Hele søndagen ble ruinert og jeg kom hjem syv timer for sent til mine barn. Jeg hadde flaks. Mange kom ikke hjem i går, skriver han.

Les hans kronikk om makt

Også Sola

Til sammen er 65 personer nå tatt ut i streik ved flyplassen på Sola. Det dreier seg om mannskaper innen brann og redningsstyrkene, servicepersonell og ansatte på kontrollsentralen. Alle fly fra og til Sola lufthavn ble innstilt fra klokken 7.

- Vi beklager overfor de passasjerene som rammes, men vi mener det er Avinor som har ansvaret for den situasjonen som har oppstått. Det sier Halvor Vagle, som er hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag på Sola.

Bare på Sola rammes 12 000 reisende daglig.

- Bakgrunnen for streiken er at vi har sakket akterut lønnsmessig i forhold til andre grupper innenfor Avinor, sier Vagle. Han nevner blant andre flygelederne som eksempel. Ifølge Vagle har det oppstått en skjev formilding av lønnsmidlene som de streikende ikke vil godta.- Derfor er motivasjonen nå stor for å ta et tak for å få opp lønnen, sier talsmannen for de streikende på Sola til nrk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fortviler

SAS Norge beklager ovenfor de reisende.

- Vi fortviler sammen med kundene våre nå. Stavanger er i likhet med Bergen en av landets mest trafikkerte flyplasser, og utvidelsen av streiken rammer enda flere tusen passasjerer, opplyste selskapet i en pressemelding tirsdag morgen.

Ifølge NTB har SAS-konsernet estimert de direkte tapene til rundt 15 millioner svenske kroner hver dag. Både SAS Norge, SAS Danmark og SAS Sverige berøres av streiken i Avinor.

Permitteringer

Streiken blant de ansatte i Avinor førte tirsdag morgen til at Widerøe måtte permittere ytterligere 60 av sine ansatte i tillegg til de 135 som allerede var permittert, melder ht.no.

Widerøe har dermed til sammen permittert 195 ansatte. I tillegg har SAS Ground Services permittert over 250 av sine ansatte.