Over 71.000 døde eller savnet i Kina

<p>Hjelpearbeidere bærer nødhjelp langs ødelagte veier til byen Yingxiu i Wenchuan-distriktet i Sichuan-provinsen. (Foto: Scanpix) </p>
Hjelpearbeidere bærer nødhjelp langs ødelagte veier til byen Yingxiu i Wenchuan-distriktet i Sichuan-provinsen. (Foto: Scanpix)

Over 71.000 mennesker er døde eller savnet i Sichuan-provinsen i Kina etter forrige ukes kraftige jordskjelv, opplyser det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Beijing bekreftet mandag at 34.073 personer har mistet livet, opplyser Liu Qibao fra kommunistpartiet i Sichuan-provinsen. Men ifølge regjeringstalsmann Hua Qing mener de sentrale myndighetene at over 50.000 menneskeliv gikk tapt i det store skjelvet 12. mai.

9.509 personer ligger begravd i ruiner av sammenraste bygninger og 29.418 mennesker er savnet, opplyser talsmannen.

Utlendinger kommer inn

Kinesiske hjelpemannskaper setter også livet på spill, og ingen vet når neste etterskjelv kommer. Det har så langt vært flere kraftige skjelv etter selve hovedrystelsene, og over 200 hjelpearbeidere har mistet livet de siste dagene.

Landets myndigheter vil nå tillate utenlandsk medisinsk personell å komme inn i landet for å bistå kineserne i hjelpearbeidet.

– Når vi ser på behovet for medisinsk nødhjelp, har regjeringen gitt Kinas Røde Kors lov til å motta enkelte medisinske grupper fra utlandet for å bistå i hjelpearbeidet, sier Qin Gang, som er talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Tidligere har myndighetene gitt grønt lys for et begrenset antall utenlandske redningsmannskaper som har hjulpet kineserne med å finne overlevende i de sammenraste bygningene.

Fortsatt finnes det overlevende, og mandag ble to personer gravd fram etter å ha ligget én uke under steinblokker og murrester fra ødelagte bygninger.

Økonomisk tap

De økonomiske konsekvensene av jordskjelvet er enorme, og bare i Sichuan-provinsen anslår myndighetene tapet til over 67 milliarder yuan (nesten 50 milliarder kroner).

Fortsatt er tre kommuner uten elektrisitet etter at strømnettet ble ødelagt i jordskjelvet. Myndighetene gjør alt de kan for å få reparert strømnettet til de berørte områdene, men det kan ta tid.

Myndighetene mener 14.200 småbedrifter og andre lokale foretak i Sichuan er påført skader. Det går fram av en oversikt som er utarbeidet av departementet for industri og informasjonsteknologi.

Også brutto nasjonalprodukt vil bli skadelidende, men i prosent vil det kun dreie seg om en nedgang på 0,27 for Kina som helhet og 6,38 prosent for Sichuan-provinsen isolert. (©NTB)

Personvernpolicy