Gift med Berlinmuren

(FOTO: Courtesy Maureen Paley, London )
(FOTO: Courtesy Maureen Paley, London )
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer elsker, begjærer og er gift med Berlinmuren. Slikt blir det kunst av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Vårutstillingen 2008

Åpnet den 15. mai

Temaet er virkelighetsflukt, overskridelse og lengselen etter det imaginære i hverdagslivet.

I tillegg«Berlinmuren» av Lars Laumann vises:

-«Sound and Vision».
Felix Gmelin tar utgangspunkt i en informasjonsfilm om
seksualundervisning for
blinde fra 1970-tallet.


-«Military Manoeuvres»
av Per Christian Brown. Seks fotografier av militærgutter som har putekrig.

-«Weird Tales»

av Tova Mozard. Fotografi av to gamle med en noe underlig lektyre.

Adresse: Fotogalleriet, Møllergata 34

Eksterne lenker

www.berlin-wall.org/

Hjemmeside Fotogalleriet

Hjemmeside Lars Laumann

«Dette er meg. Mitt navn er Eija-Riitta Berliner-Mauer. Jeg ble født 20. mars 1954. Jeg bor på et lite tettsted kalt Liden i Nord-Sverige. Jeg er objektseksuell. Dette er mannen min. Hans navn er Berlinmuren, og han ble født 13. august 1961. Du har sikkert hørt om ham; han er ganske berømt. Han bor i Berlin. Jeg pleide å jobbe i et apotek. Nå eier jeg et museum. Jobben til mannen min var å dele Øst- og Vest-Berlin. Han er pensjonert nå.»

Slik presenterer Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer seg selv i kunstverket «Berlinmuren».

Den norske kunstneren Lars Laumann fattet for flere år siden interesse for den svenske damen og konseptet objekt-seksualitet. I disse dager kan kunstinteresserte som befinner seg i Oslo få med seg filmverket «Berlinmuren» på Fotogalleriet.

- Dette er en fantastisk og veldig spesiell historie, om denne dame som er objektseksuell. Lars Laumann fant henne på nett og fulgte henne gjennom seks år. Eija-Riita Berliner- Mauer giftet seg med muren I 1979 og tok sin ektemanns navn. Hun sier selv at hun giftet seg med muren, ikke av politiske årsaker, men av seksuelle, sier prosjektleder og jurymedlem ved Fotogalleriet Line Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Laumann har selv sagt at det er det umulige i kjærligheten mellom mur og kvinne som fascinerer han.

- Det som interesserte meg var det tragiske. Det er litt Casablanca, sier kunstneren til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Line Halvorsen legger vekt på at fru Berliner-Mauer blir tatt på alvor.

- Filmen varer i 25 minutter. Og det som er flott er at Lars har gitt henne rom, vært ydmyk og klart å unngå å framstille henne som en «gærning». Berliner-Mauer forteller rasjonelt om det å være objektseksuell og snakker om Berlinmuren som sin ektemann. Hun snakker også om sorgen da muren ble revet ned. Det som er viktig for meg, er at utstillingen handler om outsidere men kunstnerne behandler dem med respekt kan Halvorsen fortelle til ABC Nyheter.

Tenner på rette linjer

Sent i forrige uke åpnet vårutstillingen. Mange skuelystne hadde tatt veien til Fotogalleriet for å få med seg den heller uvanlige historien. I filmen stifter man også bekjentskap med en amerikansk kvinne som også er objektseksuell og forelsket i Berlinmuren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes mange objektseksuelle og det ser ut til at det de er felles er at de er fascinert av parallelle linjer, som i broer eller murer, sier Halvorsen.

Forskjellen på de to kvinnene er imidlertid at mens Berliner-Mauer ble forelsket i Berlinmuren før dens fall har den amerikanske kvinnen først fått varme følelser etter 1989. Det er dermed ingen sjalusi mellom de to som også har truffet hverandre.

For Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer var Berlinmurens fall noe av det vanskeligste hun har vært med på. Som hun sier det selv. «Bare ett ord kan beskrive mine følelser: TRAGEDIE!»

Artikkelen fortsetter under annonsen

I filmen forteller hun også at hun klarte å blokkere alle følelser i forhold til dette i mange år.

David Hasselhoffs svik

Berliner-Mauer har tidligere vært en stor fan av Baywatch-stjernen David Hasselhoff. Dette endret seg imidlertid drastisk da han i 1989 valgte å holde konsert på Berlinmuren hvor han sang «Looking for freedom».

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Shame on you Mr. Hasselhoff. You're nothing without your talking car». Er fru Berliner-Mauers kommentar til opptrinnet som også blir dokumentert i det spesielle kunstverket.

- Strålende

Lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad

Esben Esther Pirelli Benestad synes historien om Berlinermauer er strålende. (Foto: Scanpix)Esben Esther Pirelli Benestad synes historien om Berlinermauer er strålende. (Foto: Scanpix)

synes det er strålende at noen kan forelske seg i en mur.

- Dersom man tenner på Berlinmuren så må man få lov til det. Det er viktig at den enkelte får bestemme over sin definisjon av det man føler. Jeg fryder meg over dette, sier Benestad til ABC Nyheter.

Sexologen mener at objektseksualitet er en form for fetisjisme.

- Dette kan være en del av et seksuelt tenningsmønster eller hele mønsteret. Mennesker synes å være i stand til å tenne på hva som helst. Det finnes grupper på nett som tenner på selskapsballonger. Det er de som tenner på å grise med mat og fløte, folk tenner på føtter eller strømper. Dessverre har psykiatere stemplet enkelte av disse fetisjene som syke. Det er forferdelig. Det er jo bare fantastisk hvilken evne man har til å bli kåte. Jeg synes det er storartet. De fleste av oss har en fetisjistisk kapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fru Berlinermauer hevder at det er anemisme, altså tanken om at alle ting har en sjel, som ligger til grunn for hennes dype kjærlighet til Berlinmuren. Ifølge Benestad er ikke dette en uvanlig tankegang.

- Det er kjent i menneskeslekten at man tilskriver objekter menneskelige kvaliteter. Det er ingenting rart med det, sier han.