Full fart for statsministeren

<p> Statsminister Jens Stoltenberg sjekker ut olabilen Lille kuling til 9 år gamle Eiril Stensaker da han søndag stod for åpningen av Nordberg Grand Prix for olabiler i Oslo. I bakgrunnen Magnus og Didrik som også skulle være med olabilløpet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX</p>
 Statsminister Jens Stoltenberg sjekker ut olabilen Lille kuling til 9 år gamle Eiril Stensaker da han søndag stod for åpningen av Nordberg Grand Prix for olabiler i Oslo. I bakgrunnen Magnus og Didrik som også skulle være med olabilløpet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Det årlige Nordberg Grand Prix gikk av stabelen søndag formiddag. Statsminister Jens Stoltenberg sto for åpningen av det CO2-frie billøpet, der nærmere 100 olabiler og dobbelt så mange barn deltok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pappa Øystein Emhjellen følger sin 5-årige datter Jenny Emhjellen Haaland gjennom løypa under søndagens Nordberg Grand Prix for olabiler i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXPappa Øystein Emhjellen følger sin 5-årige datter Jenny Emhjellen Haaland gjennom løypa under søndagens Nordberg Grand Prix for olabiler i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

– Det er en veldig stor ære for meg å få åpne Nordberg Grand Prix. Jeg har åpnet mye forskjellig tidligere, fra motorveier til gamlehjem, men aldri et olabilløp. Og jeg ser jo at verden går fremover, for dette er biler på et helt annet nivå enn da jeg var barn, sa en imponert statsminister da han åpnet løpet.

Selv hadde han kjørt olabil blant annet i Stensparken i Oslo i sin barndom.

– Og det gikk veldig fort og var ikke helt ufarlig, så det var jo en del engstelige foreldre den gangen, sier Stoltenberg til NTB.

Han er også er svært imponert over den innsatsen barnas foreldre hadde gjort i forbindelse med bygging av bilene.

CO2-fritt

Det som gledet et miljøengasjert statsministerhjerte mest var tydelig at det fargerike billøpet var helt CO2-fritt. Arrangørens fiktive CO2-regnskap viste at de hadde spart miljøet for 900 kg CO2, vel å merke hvis publikum hadde latt bilen stå.

– Hvis denne kvoten er til salgs, kjøper regjeringen den her og nå, sa en smilende Stoltenberg.

Arrangementet foregikk i statsministerens nærmiljø på Nordberg, og selv sparte han miljøet for skadelige utslipp ved å sykle til å fra Langmyrgrenda.

Gutter og jenter

Nordberg Grand Prix engasjerer ikke bare gutter. En stor del av deltakerne var jenter. Ni år gamle Eiril Stensaker var en av dem som fikk en prat med statsministeren før løpet. Hun hadde fått hjelp av pappa og onkel til å lage den gule bilen «Lille kuling».

– Og jeg har tenkt å vinne, hevdet hun før start.

Det hadde kanskje de andre jentene også, flere av dem med svært feminine og rosa kjøretøy. Selv falt vi for utgaven med overbygg av rosa tyll og en stofftiger plassert på tanken.

Også for de to jentene i bilen «Barbie Ballerinas» var det rosa som gjaldt.

Gutta hadde gjerne fartsfylte navn på bilene sine, og opp til flere av dem hadde en eller annen kombinasjon med lyn eller lynet. Og både ildsprutende folkevogner og «ferrarier» var representert.

Det ble konkurrert i tre klasser: Full fart, Best in show og Nordbergs skrekk. I klassen full fart kjørte deltakerne på tid.

Startet i det små

Olabilløpet på Nordberg startet i det små med noen pappaer som ville gjøre noe for nærmiljøet.

– Og nå har vi rekordmange biler og deltakere fra flere steder i landet, sier en av ildsjelene i arrangementet, Thor Bendik Weider, til NTB.

Han er glad for at statsministeren ville komme og åpne det åttende løpet i rekken.

– Og nå regner vi med at kongen vil komme til tiårsjubileet om to år, legger han til. (©NTB)

Personvernpolicy