Lyttelua 49,9 (Bunadslue)

Lyttelua 49,9 (Bunadslue)
Lyttelua 49,9 (Bunadslue)

Dan Penn, Bonnie 'Prince' Billy og Marvin Gaye er Lytteluas musikalske anbefalinger denne uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenneth Jönsson, promobabe i VME, har bl a hørt på disse tre platene den siste uka:

Dan Penn: «Do Right Man»

En ufattelig vakker plate fra 1994 hvor den store låtskriveren Dan Penn tolker sine egne låter som for eksempel «Dark End Of The Street», «You Left The Water Running» og «Do Right Man». Låter man kjenner med artister som Flying Burrito Brothers, Otis Redding, Aretha Franklin, Delaney & Bonnie og James Carr, men som altså ble skrevet av Dan Penn i samarbeid med folk som blant annet Spooner Oldham og Chips Moman. Her har låtskriveren selv tatt med seg disse låtene inn i Muscle Shoals Sound Studios i Alabama (hvor ellers?), og fått alle de trofaste Muscle Shoals musikerne til å akkompagnere ham. Musikernavn som Roger Hawkins, David Hood (faren til Patterson Hood i Drive-By Truckers), Jimmy Johnson og Spooner Oldham fremkaller sikkert frysninger på ryggen til alle som er over gjennomsnittet interessert i amerikansk musikk fra 1960- og 70-tallet, og de leverer som alltid bunnsolid innsats. Denne platen er ren og skjær magi, og må høres!


Marvin Gaye: «Here, My Dear» [Deluxe Edition]

Historien er sikkert velkjent for mange; da Marvin Gaye skulle skilles fra sin kone Anna Gordy (søsteren til Motown grunnlegger Berry Gordy) i 1976 ble han krevet for en stor del av inntektene til sin kommende plate som en del av skilsmisseoppgjøret. Etter å først ha planlagt å lage en skikkelig stinker av en skive for å få en god hevn over sin ekskone, ombestemte Gaye seg heldigvis og laget en av de beste soulalbumene noensinne. Den noe syrlig titulerte «Here, My Dear» ble gitt ut som et dobbeltalbum 15. desember 1978 etter å ha vært i produksjon i to år, og er uten tvil en av Marvin Gayes aller sterkeste plater. Musikalsk følger han opp det ekstremt høye nivået han innførte på plater som «What's Going On», «Let's Get It On» og «I Want You», mens tekstene er komplekse og fulle av sinne, anger og frustrasjon over et ufint ekteskapsbrudd. Platen ble ikke så godt mottatt av publikum og kritikere da den kom, og det gikk faktisk så langt at både Gaye (fornærmet og sint) og Motown (skuffet over platens manglende kommersialitet) nektet å promotere platen. Platen har imidlertid, i likhet med mange andre store kunstverk, blitt revurdert kraftig i senere år og de fleste regner nå «Here, My Dear» som en milepæl både innen Marvin Gayes karriere og innen soulmusikk generelt. Skiva er nå ute i en dobbel deluxe-versjon fra Hip-o-Select med et meget delikat coverdesign og med en bonusdisk bestående av 13 alternative versjoner av de fantastiske låtene som utgjør «Here, My Dear». En kruttsterk anbefaling!

Bonnie 'Prince' Billy: «Lie Down In The Light»

Will Oldham tar «en Raconteurs» og slipper sitt nye album cirka 14 dager etter at omverden (inkudert plateselskapet hans) har blitt informert. Noe som innebærer at undertegnede for eksempel ikke hørte albumet før fredag ettermiddag (dette skrives fredag kveld). Platen skal ut mandag... Noen få unike artister med en stabil og trofast fanbase kan vel ta seg denne friheten, men noen optimal lansering kan det vel ikke kalles. Nuvel, platen har fått to runder i spilleren og førsteinntrykket er meget positivt. Jeg har nemlig aldri vært noen svoren Bonnie 'Prince' Billy-fan, selv om jeg har hatt enorm respekt for enkelte av utgivelsene hans - spesielt «I See A Darkness». Ofte synes jeg han blir enten litt kjedelig eller litt gjøglete, men på «Lie Down In The Light» høres det ut som han unngår begge disse fellene og rett og slett leverer 12 veldig sterke låter i en lystig, dog fattet stemning. En enorm opptur på fredagskvelden!

Øyvind Moen, handelsreisende og Lytteluas beste venn, sparer spissformuleringene til jubileumsutgaven neste uke og Lyttelua Radio på Radio Tango 105,8 mandag kl 17-19.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus