19-åring vil hevde at drap var nødverge

En 19 år gammel mann hevder at han handlet i nødverge da han drepte en 16 år gammel gutt på en barnevernsinstitusjon i Nannestad i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag må 19-åringen møte i Øvre Romerike tingrett på Eidsvoll, tiltalt for forsettlig drap. Han var så vidt fylt 18 da han 22. mars i fjor knivstakk gutten som senere døde av skadene. Begge bodde på barnevernsinstitusjonen Fjellet ungdomshjem på Maura sammen med fem andre ungdommer og to ansatte.

I løpet av den ene uken beboerne bodde i huset, hadde det bygget seg opp til konflikt mellom guttene, og kvelden drapet skjedde skal de ha kranglet høylytt. Flere naboer til den helt nye institusjonen skal ha hørt hyl og skrik i forkant av drapet. En av de ansatte som var våken, forsøkte å stille seg mellom guttene, men greide ikke å dempe krangelen.

– Nødverge

Etter drapet hevdet den tiltalte 19-åringen at han ikke hadde hatt noe annet valg enn å stikke offeret med kniven. Derfor vil han også hevde at drapet skjedde i nødverge når straffesaken starter mandag.

– Han mener tiltalen om forsettlig drap ikke er riktig og vil forklare seg om dette i retten. Men det er ingenting som tyder på at denne bestemmelsen er overtrådt, sier mannens forsvarer, advokat Abid Raja, til NTB.

Sammen med klienten forberedte advokaten seg til rettssaken fredag ettermiddag. Den tiltalte 19-åringen slapp ut av varetekt i fjor sommer og vil avgi full forklaring for dommerne i tingretten.

Fortvilet

– Han var og er svært ung, og det var en barnevernskonflikt som skled ut. Han er dypt fortvilet og lei seg over det som er skjedd, sier Raja, som heftig har kritisert barnevernet etter drapet og sagt at klienten ikke fikk den nødvendige hjelpen han burde ha hatt.

I etterkant av drapet valgte de øvrige beboerne likevel å bli boende ved Fjellet ungdomshjem, noe Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har tolket som at forholdene ved institusjonen var gode.

– Vi har gjennomgått alle rutiner ved Fjellet ungdomshjem etter det som skjedde den natta. Vi kan ikke se forhold som kunne forhindret drapet, sier direktør Pernille Smith i Bufetat region Øst til NTB.

– Må vurderes

Statsadvokat Olav Helge Thue, aktor under straffesaken mot 19-åringen, sier han ikke vil forhåndsprosedere saken i mediene. Likevel sier han på generelt grunnlag at saker hvor den tiltalte påberoper seg nødverge må diskuteres grundig i retten.

– Retten må for eksempel vurdere om den tiltalte har gått for langt og at nødvergeregelen dermed er brutt. Eller så kan den gi tiltalte medhold og må da avsi en frifinnende dom, sier Thue til NTB.

At gjerningsmannen var svært ung da drapet skjedde er derimot ikke noen spesiell formildende omstendighet. Den tiltalte hadde fylt 18 bare to uker før drapet skjedde.

– Så lenge en tiltalt i en straffesak er over 18 år er det ingen spesielle regler som inntrer i forbindelse med straffeutmåling. Er tiltalte under 18 år er det spesielle regler, blant annet FNs barnekonvensjon som slår inn, sier Thue. (©NTB)

Personvernpolicy